Blogi: Nollatoleranssi nettikiusaamiselle!
Teetimme nyt toista kertaa nettikiusaamiseen liittyvän valtakunnallisen kyselytutkimuksen. Tulokset olivat huolestuttavia. Onko netissä tapahtuvasta kiusaamisesta tulossa hyväksyttävää ihan vain sen vuoksi, että se on niin yleistä? Ja miksi suomalaiset hyväksyvät helpommin netissä tapahtuvan kiusaamisen kuin kasvokkain tapahtuvan?
Kyselytutkimuksen mukaan useampi kuin joka neljäs suomalainen oli joutunut loukkaavien kommenttien kohteeksi verkossa, ja määrä oli merkittävästi lisääntynyt viime vuodesta.
Lähes joka neljäs suomalainen oli sitä mieltä, että kiusaamistilanteessa kiusaamisesta ei pitäisi välittää, vaikka vastaajat olivatkin lähes yksimielisiä siitä, että kiusaaminen on noloa ja että nettikiusaajat tulisi asettaa vastuuseen teostaan.
Kolme viidestä netissä kiusatusta suomalaisesta yrittää tunnetasolla olla välittämättä loukkaavista kommenteista. Reaktioita kysyttäessä suunnilleen kaksi viidestä loukkaantui ikävistä kommenteista, mutta ei ryhtynyt toimenpiteisiin niiden takia ja lähes puolet loukkaavia kommentteja kohdanneista oli ollut kokonaan välittämättä asiasta.
Kuitenkin noin 40 prosenttia suomalaisista kokee nettikiusaamisen raaistuneen viime aikoina. Yhä useampi tarvitsee ammattiapua selviytyäkseen ikävien kommenttien aiheuttamista masennuksen, häpeän ja yksinäisyyden tunteista.
Erityisen huolestuttavaa on mielestäni se, että itse nettikiusaamisen kokeneista kuusi prosenttia kokee, ettei kiusaamista voi lopettaa yksikään taho tai yksilö. Lähes kolmannes kaikista vastanneista ei myöskään osaa sanoa, kuka voisi olla paras auttaja nettikiusaamistapauksissa. Avun löytäminen nettikiusaamiseen on selvästi vaikea ja lohduttomuudenkin tunteita herättävä kysymys.
Nyt on aika sanoa jyrkkä ”Ei nettikiusaamiselle!” ja ryhtyä toimiin, jotta tämän suuntainen trendi saadaan katkaistua!
Kiusaaminen on aina väärin, tapahtui se sitten netissä tai kasvokkain. Kiusaamisella on aina vakavat ja haitalliset seuraukset kiusatulle. Kuinka moni meistä olisi valmis kääntämään selkänsä, jos kohtaisi jonkun henkilön kiusaamista ja haukkumista kadulla? Miksi se on netissä niin paljon helpompaa ja hyväksytympää? Tällaisen viestinkö haluamme lapsillemme opettaa? ”Kasvata paksumpi nahka, kiusaamisesta ei kannata välittää”, tarkoittaa käytännössä sitä, että hyväksymme kiusaamisen.
Ei! Kiusaaminen on paitsi henkilökohtainen, myös yhteiskunnallinen ongelma, joka vaatii toimenpiteitä meiltä kaikilta. Meidän kaikkien, niin viranomaisten, nettipalvelujen tarjoajien kuin yksityishenkilöidenkin on asetettava nollatoleranssi nettikiusaamiselle. Kiusaaminen on aina väärin! Kiusaamiseen tulee aina puuttua.
Johanna Abgottspon
Neljän lapsen tuohtunut äiti sekä mySafetyn asiakkuus- ja markkinointijohtaja