Identiteettivarkaus voi aiheuttaa yritykselle mittavia taloudellisia tappioita, mutta häpeä ja resurssipula estävät usein ottamasta yhteyttä poliisiin.
Yritysten identiteetit ovat rikollisille haluttua tavaraa. Väärennettyjen tai varastettujen yritystietojen avulla tehdään rikoksia, jotka lopulta maksaa yrittäjä.
”Yritykseltä anastetuilla papereilla ostetaan esimerkiksi laskulla tai käsirahalla arvonlisäverottomia autoja Keski-Euroopasta. Sitten suomalainen rehellinen yritys, jonka nimeä käytetään, joutuu maksumuistutusten ja jopa perinnän kohteeksi”, Verohallinnon petostorjuntayksikön ylitarkastaja Juha Kuusala kertoo.
Identiteettivarkaudet verottajan riesana
Yritysten identiteettivarkaudet ovat aiheuttaneet harmaita hiuksia verottajalle jo pitkään. Verottajaa paljon vaivanneet arvonlisäveropetokset on saatu pääosin kuriin, mutta uusia rikoksia tehtaillaan jatkuvasti.
”Identiteettimarkkinat ovat verottajalle jatkuva ongelma”, Kuusala sanoo.
Identiteettirikosten taustalla on lähes poikkeuksetta järjestäytynyt, kansainvälinen rikollisuus. Verohallinnon tutkimissa tapauksissa korostuvat erityisesti Viro ja muut Baltian maat.
Kiinnijäämisen riski on pieni
Sekä henkilöiden että yritysten identiteettivarkaudet ovat lisääntyneet kaiken aikaa. Vaikka varkaus saataisiin selvitettyä, vain harva rikos päätyy oikeuteen, saati tuomioon asti. Suomessa identiteettirikosten uhreja on jo 160 000, Ruotsissa 237 000.
”Identiteettirikokset ja niiden seuraukset yleensä kärsitään, koska ihmiset eivät tiedä, mitä tehdä Identiteettivarkauksiin liittyy häpeää. Poliisille ei ilmoiteta, vaikka yhteydenotto viranomaisiin olisi ehdottoman tärkeää, jotta rikolliset saadaan kuriin”, viestintäjohtaja Per Anders Prabert vakuutus- ja turvayhtiö mySafetysta kertoo.
Pienyrittäjillä suurin riski
Yrityksen nimellä tehtyjen hankintojen lisäksi toimitusjohtajahuijaukset, laskujen tilinumerojen väärennykset, varastetut korttitiedot ja kaapatut tai väärennetyt sometilit luetaan identiteettivarkauksiin.
Laskuväärennykset ja sähköpostihuijaukset ovat nykyään niin taitavia, että niiden huomaaminen voi olla erittäin vaikeaa.
”Suurimpaan riskiryhmään kuuluvat yksityisyrittäjät, joilla ei ole lainoppinutta asiantuntijaverkostoa takanaan”, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöyksikön päällikkö Tiina Toivonen kertoo.
FAKTA
Näillä vinkeillä suojaat asiakkaan tietojen lisäksi myös omat tietosi:
- Käytä sähköistä laskutusta, jos mahdollista.
- Tarkista paperilaskujen tilinumerot.
- (Ota käyttöön Patentti- ja rekisterihallituksen maksuton hälytyspalvelu. Jos joku yrittää tehdä muutosilmoituksen paperilomakkeella, yrittäjä saa sähköpostiinsa tiedon muutosyrityksestä.)
- Sovi selvät pelisäännöt työntekijöiden kanssa yrityksen sisäisistä rahansiirroista.
- Keskustele suojaustoimista pankkisi kanssa.
- Jos epäilet rikosta, ota heti yhteys poliisiin ja pankkiin!