Mian yritys joutui identiteettivarkauden kohteeksi
Katso videolta Mian tarina, kuinka hänen yrityksensä, Commia Oy, joutui identiteettivarkauden kohteeksi ja miten asia selvisi.
Yritysten julkiset tiedot helpottavat varkauden tekemistä
Yritysten tiedot ovat julkisia y-tunnusta, laskutusosoitetta ja päättäjä- ja hallitustietoja myöten. Varkaus ei jää siitä kiinni, etteikö varas saisi riittävästi tietoa käsiinsä.
”Sain postissa kirjeen Poliisilta, jossa puhuttiin törkeästä veropetoksesta, identiteettivarkaudesta ja väärennyksestä. Minulla ei ollut tietoakaan siitä, miksi sain tällaisen kirjeen ja mitä oli tapahtunut”, toteaa tapahtumanjärjestäjä ja yrittäjä Tommi Harju, Helsinki Coffee Festivalista.
Kun Harju alkoi selvittää asiaa, hän sai tietää, että alv-palautuksia oli yritetty saada yrityksen nimissä.
”Väärennetty alv-palautussumma oli huomattava kuusinumeroinen luku. Alv-lomake oli täytetty yrityksemme nimissä ja allekirjoitukseni väärennetty.”
Identiteettivarkaat loivat perheyritykselle tekaistun virtuaalitodellisuuden
Identiteettivarkaus voi osua kohdalle yrityksen koosta ja toimialasta riippumatta. Asiantuntijapalveluita myyvä pieni perheyritys menetti identiteettinsä huijareille, jotka perustivat yritykselle verkkosivut ja yrittävät hankkia sen nimissä tuhansilla euroilla elektroniikkaa. Rikosilmoitus johti selvitystyöhön, jonka seurauksena huijauksia tehtailleet rikolliset saatiin napattua kiinni.
Esimerkkitapauksia mediasta
Identiteettivarkaat keksivät yhä erikoisempia keinoja huijata yrityksiä. Yleensä huijari valitsee omia tekojaan suojelemaan tahon, joka vaikuttaa hyvin luotettavalta, kuten esimerkiksi kaupunki, kunta tai seurakunta. Kaikille avointen yritystietorekisterien tietojen lisäksi yrittäjän henkilötunnuksen joutuminen vääriin käsiin voi aiheuttaa suurta tuhoa.
Yle uutisoi marraskuussa 2018 identiteettihuijarin esiintyneen Tampereen ev. lut. seurakunnan työntekijänä. Identiteettivaras tehtaili syksyn mittaan useampia rikoksia tilaten tavaraa ja työkoneita seurakunnan nimissä Ylöjärvellä sijaitsevaan leirikeskukseen. Laskut menivät seurakunnalle, mutta tavarat hävisivät huijarin matkaan. Seurakunnalle ei aiheutunut taloudellista vahinkoa, mutta hyväuskoiset tavarantoimittajat jäivät ilman rahoja.
Joensuulaisen hinauspalvelufirman edesottamuksista identiteettivarkaan kanssa kertoi Taloussanomat marraskuussa 2018. Petosyritys oli edennyt jo niin pitkälle, että pankista soitettiin ja pyydettiin saapumaan paikalle. Pankissa istui hinauspalvelun edustajaa esittävä mies, joka halusi siirtää huomattavan suuren summan yrityksen rahoja toiselle tilille tekaistua kiinteistökauppaa varten. Huijarilla oli mukanaan väärennetty yrityksen valtakirja sekä muita asiakirjoja. Hänellä oli hallussaan myös toisen yrittäjän henkilötunnus, jonka avulla huijausta oli saatu edistettyä. Jos pankin edustaja ei olisi epäillyt tapahtumaa, olisi rahan siirto luultavasti suoritettu ja huijari rikastunut kertaheitolla.
Yrityksen ja yrittäjän identiteetti kannatta suojata. Tutustu Yrityksen Identiteettivakuutukseen täällä.
Saat meiltä nyt myös yrittäjän omaa identiteettiä suojaavan Yrittäjän Identiteettivakuutuksen, edullisesti vaikka koko työntekijäporukalle!