Nettikiusaaminen on viime vuosina yleistynyt merkittävästi. Kiusaaminen on netissä helppoa, sillä sen voi tehdä anonyymisti eikä uhria tarvitse kohdata silmästä silmään. Tutkimuksen mukaan mukaan useampi kuin joka neljäs yli 10-vuotias suomalainen on tullut loukatuksi somessa tai verkon keskustelupalstoilla.
MySafetyn lokakuussa 2020 perustama Nettienkeli-palkinto toimi vastaiskuna yhä raaistuvalle nettikiusaamisilmiölle. Vuoden kestäneen Nettienkeli-hankkeen aikana palkittiin yhteensä 12 Kuukauden nettienkeliä. Tärkeän hankkeen kruunasi lokakuussa 2021 palkittu Vuoden nettienkeli.
Nettienkelit uskaltavat puhua ja puuttua nettikiusaamiseen sekä tekevät näyttävää nettivihan ja nettikiusaamisen vastaista työtä netissä tai sosiaalisessa mediassa. Nettienkeleinä palkittiin sekä yksityishenkilöitä, yhteisöjä että yrityksiä. Tuomaristoon kuuluivat TikTok-vaikuttaja Sari Aalto, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja sekä kiusaamisen kokemusasiantuntija Eetu Heikka, Mannerheimin Lastensuojeluliiton mediakasvatuksen asiantuntija Paula Aalto ja mySafetyn asiakkuus- ja markkinointijohtaja Johanna Abgottspon.
Ruotsissa mySafety jakoi Nettienkeli-palkintoa aikavälillä 2015–2021. Myös Ruotsin kuningasperhe on osallistunut nettikiusaamisen vastaiseen työhön, sillä prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian säätiö on ollut mukana jakamassa Vuoden Nettienkeli lapsille ja nuorille -kunniapalkintoa.
Osallistu ja seuraa keskustelua hashtageilla #STOPnettikiusaamiselle ja #nettienkeli!
PALKITUT NETTIENKELIT
Syyskuu 2021: Pelastakaa Lapset ry
Syyskuun 2021 Nettienkeliksi Pelastakaa Lapset ry. Tuomariston perustelut valinnalle:
”Seksuaalinen väkivalta on yksi nettikiusaamisen muoto. Siihen ja moneen muuhun yhteiskunnalliseen epäkohtaan ottaa toiminnallaan kantaa Pelastakaa Lapset ry. Pelastakaa Lapset tekee arvokasta työtä turvallisuuden parantamiseksi digiympäristöissä, ja nostaa seksuaaliväkivaltaa puheenaiheeksi yhteiskunnallisessa keskustelussa. Tuottamalla materiaaleja, jakamalla tietoa sekä aktiivisesti toimimalla avun lähteenä Pelastakaa Lapset ry tekee korvaamatonta työtä erityisesti lasten ja nuorten puolesta."
Elokuu 2021: Vili Lehtelä
Elokuun 2021 Nettienkeliksi TikTok-vaikuttaja Vili Lehtelä. Tuomariston perustelut valinnalle:
”Vili Lehtelä on koonnut somevaikuttajat yhteen tekemään lupauksen nettikiusaamisen ehkäisemiseksi TikTokissa. Vilin videot ovat vahva ja tunteita herättävä kannanotto nettikiusaamista vastaan, ja ne rohkaisevat käyttäytymään somessa asiallisesti upealla tavalla. Vili on videoidensa kautta ollut vaikuttamassa keskustelukulttuurin syntymiseen ja näyttänyt mallia niin, että jokainen nuori uskaltaisi tuoda oman äänensä kuuluviin. Videoiden kommenttikenttään noussut keskustelu on hieno osoitus videoiden vaikuttavuudesta. Vili tekee sisältöä sydämellä."
Heinäkuu 2021: Sammeli Saaren pro gradu -tutkielma nuorten nettikiusaamiseen puuttumisesta
Heinäkuun 2021 Nettienkeliksi valittiin Sammeli Saaren pro gradu -tutkielma nuorten nettikiusaamiseen puuttumisesta. Tuomariston perustelut valinnalle:
”Mitä nuoret ajattelevat nettikiusaamisesta? Sammeli Saaren ainutlaatuinen Pro gradu -tutkielma nuorten puuttumisesta nettikiusaamiseen sosiaalisessa mediassa tuo ilmi nuorten mielipiteitä ja kokemuksia somessa tapahtuvaan kiusaamiseen liittyen. Tutkielma on omassa kategoriassaan ensimmäinen ja se havainnollistaa nettikiusaamista ilmiönä uudella tavalla. Se herättää pohtimaan uusia keinoja puuttua nettikiusaamiseen tehokkaammin."
Kesäkuu 2021: Mikko Meriläinen
Kesäkuun 2021 Nettienkeliksi valittiin paremman pelikulttuurin puolestapuhuja Mikko Meriläinen. Tuomariston perustelut valinnalle:
”Nuorten pelaamisen ja pelikasvatuksen tutkija ja asiantuntija Mikko Meriläinen on palkittu Kuukauden nettienkelinä nettikiusaamisen vastaisesta työstään digitaalisessa pelimaailmassa. Mikko on tehnyt työtä paremman pelikulttuurin puolesta pitkäjänteisesti ja systemaattisesti niin ilmiötä tutkimalla sekä konkreettisia ratkaisuja kehittämällä. Hän on perehtynyt syihin kiusaamisen taustalla eikä pelkää puuttua peleissä esiintyvään törkeään käytökseen. Mikko on omin sanoin ”pesunkestävä nörtti”, joka tietää mistä puhuu."
Toukokuu 2021: The Polite Type -fontti
Toukokuun 2021 Nettienkeliksi valittiin The Polite Type -fontti. Tuomariston perustelut valinnalle:
”TietoEVRYn, Lasten ja nuorten säätiön sekä TBWA:n yhteistyössä kehittämä fontti The Polite Type ehkäisee nettikiusaamista korvaamalla loukkaavat sanat neutraaleilla ilmaisuilla. Fontti on osoitus yhteistyön voimasta, ja sen luova ja innovatiivinen tapa hyödyntää teknologiaa nettikiusaamisen ehkäisyssä ansaitsee toukokuun 2021 Nettienkeli-palkinnon. Englanninkielistä fonttia hyödynnetään kansainvälisesti, ja yhdessä nuorille järjestettävien työpajojen kanssa, se opettaa erityisesti kouluikäisiä keskustelemaan netissä asiallisesti. The Polite Type rohkaisee kaikkia käyttäytymään kohteliaasti netissä.”
Huhtikuu 2021: Sua varten somessa -hanke
Huhtikuun 2021 Nettienkeliksi valittiin Sua varten somessa -hanke. Tuomariston perustelut valinnalle:
”Mikä somessa on sallittua ja mikä ei? Näihin kysymyksiin antaa vastauksia Sua varten somessa -hanke. 3-vuotisella hankkeella on selkeä tavoite häirintää ja kiusaamista kokeneiden lasten ja nuorten auttamiseksi ja tukemiseksi netissä. Olemalla läsnä nuorten käyttämissä somekanavissa, hanke jalkautuu nuorten keskuuteen persoonallisella tavalla juuri siellä missä tarve on suurin ja toimii matalan kynnyksen tahona avun saannille. Opettamalla nuorille konkreettisin esimerkein tunnistamaan kiusaamista ja häirintää somessa, hanke myös ennaltaehkäisee kiusaamista. Sua varten somessa -hanke on nuorten puolella netissä.”
Maaliskuu 2021: Riikka Korteaho
Maaliskuun 2021 Nettienkeliksi valittiin Riikka Korteaho. Tuomariston perustelut valinnalle:
”Nettiviha ei lopu, ellei siihen puututa ja siitä puhuta. Tämän ohjenuoran mukaan maaliskuun 2021 Nettienkeli Riikka Korteaho on toiminut. Riikka on sosiaalisen median keskustelupalstojen ylläpitäjänä aktiivisen moderoinnin kautta pitänyt huolen siitä, että ihmisillä on turvallista olla somessa. Hän on puhunut avoimesti kokemastaan nettivihasta ja -kiusaamisesta muun muassa Ylen Some Deep Story -ohjelmassa. Lisäksi Riikka on osoittanut poikkeuksellista rohkeutta ja esimerkkiä muille asettamalla nettikiusaajansa vastuuseen oikeusteitse.”
Helmikuu 2021: Kiusaamiskoe-video
Helmikuun 2021 Nettienkeliksi valittiin Kiusaamiskoe-video. Tuomariston perustelut valinnalle:
"Helmikuun 2021 Nettienkeli-palkinnon on kiistatta ansainnut 8.-luokkalaisten sipoolaisnuorten itse suunnittelema ja toteuttama piilokameravideo Kiusaamiskoe. Videossa nuoret heittäytyvät rohkeasti näyttelijän rooliin ja haastavat aikuiset puuttumaan dramatisoituun kiusaamistilanteeseen. Kiusaamiskoe-videon on nähnyt netissä jo yli 750 000 suomalaista ja se on herättänyt rakentavaa keskustelua niin nuorten kuin aikuisten keskuudessa. Kiusaamiskoe-videon sanoma on selvä: kiusaamiseen tulee aina puuttua."
Tammikuu 2021: Sami Kieksi
Tammikuun 2021 Nettienkeliksi valittiin ohjaaja-käsikirjoittaja ja Logged In ja Some Deep Story -dokumenttisarjojen luoja Sami Kieksi. Tuomariston perustelut valinnalle:
”Logged In ja Some Deep Story -dokumenttisarjojen käsikirjoittaja ja ohjaaja Sami Kieksi on tehnyt pitkäjänteistä ja näkyvää työtä kiusaamisen, syrjäytymisen ja yksinäisyyden esille nostamiseksi yhteiskunnassa. Dokumenttisarjoissaan Sami antaa äänen kiusatuille ja pyrkii aktiivisesti auttamaan ja tukemaan päähenkilöitään. Kertomalla avoimesti ja rehellisesti omista kokemuksistaan hän ansaitsee päähenkilöiden luottamuksen saaden heidät avautumaan. Sami puhuu vakavaa asiaa ihmisenä ihmiselle."
Joulukuu 2020: Plan International Suomi
Joulukuun 2020 Nettienkeliksi valittiin lasten oikeuksia ja tasa-arvoa edistävä Plan International Suomi. Tuomariston perustelut valinnalle:
”Plan International Suomen tyttöjen päivän ympärille kehittämä merkityksellinen kampanja edistää tasa-arvoa netissä ja nostaa tyttöjen kokeman verkkohäirinnän tapetille. Kampanjassa on huomioitu oivaltavasti ongelman globaalisuus ja se on saanut mukaan myös isot kansainväliset somealustat taisteluun tyttöjen somepresenssin puolesta. Järjestön tarjoamat monipuoliset ja koulutukselliset työkalut lisäävät tietoisuutta nettikiusaamisesta. Plan ottaa näkyvästi kantaa siihen, että kiusaamiselle ja häirinnälle ei ole sijaa somessa."
Marraskuu 2020: Eetu Heikka
Marraskuun 2020 Nettienkeliksi valittiin nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja sekä kiusaamisen kokemusasiantuntija ja kevytyrittäjä Eetu Heikka. Tuomariston perustelut valinnalle:
"Eetu on kääntänyt lapsuutensa kiusaamiskokemukset vahvuudeksi, jota hän nyt hyödyntää toisten auttamiseen. Hän jalkautuu kouluihin, työpaikoille ja tapahtumiin kertomaan oman selviytymistarinansa kymmenen vuotta kestäneestä koulukiusaamisesta, joka yläkouluun siirtyessä muuttui vakavaksi nettikiusaamiseksi. Nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaajaksi kouluttautunut Eetu kertoo myös, kuinka kiusaamista voi ehkäistä ja miten siitä voi toipua. Nuoren miehen tarina on vahva ja se koskettaa kuulijaa iästä riippumatta. Kokemusasiantuntijana hän on aidosti läsnä ja hän tekee arvokasta työtä kohtaamalla nettikiusaamiselle alttiita nuoria ja keskustelemalla rohkeasti vaikeastakin aiheesta.”
Lokakuu 2020: Emmi Nuorgam
Suomen ensimmäiseksi Nettienkeliksi valittiin lokakuussa 2020 pitkän linjan someasiantuntija ja viestinnän moniosaaja Emmi Nuorgam. Tuomariston perustelut valinnalle:
"Emmi on tehnyt pitkäjänteistä ja määrätietoista työtä nettivihaa ja nettikiusaamista vastaan herättämällä rehellistä keskustelua aiheesta eri medioissa. Hän ottaa rohkeasti ja omalle tyylillensä uskollisena keskustelunaiheeksi vaikeitakin asioita. Työssään yhdenvertaisuuden puolesta Emmi on selkeä, periksiantamaton ja tavoitteellinen."
Lisätietoja median edustajille:
Ota yhteyttä:
- Johanna Abgottspon, asiakaspalvelu- ja markkinointijohtaja, mySafety Oy, johanna.abgottspon@mysafety.fi tai 040 664 7410