Mitä nettikiusaaminen tarkoittaa ja kuinka yleistä se on? Entä mitkä asiat altistavat nettikiusaamiselle? Kokosimme vastauksia yleisimpiin nettikiusaamista käsitteleviin kysymyksiin.
Mitä nettikiusaaminen ja nettiviha tarkoittavat?
Nettikiusaaminen tarkoittaa tarkoituksellista ja toistuvaa pahan mielen aiheuttamista, kuten pilkkaamista, nöyryyttämistä ja uhkailua netin kautta. Nettikiusaamista on myös se, jos toiselle aiheuttaa mielipahaa verkossa tahattomasti.
Nettiviha on nettikiusaamista vakavampi ja laajempi käsite, ja se voi tarkoittaa myös toisiin ihmisiin kohdistuvaa valheellista puhetta, herjaamista, vihamielisyyttä tai väkivallan kannattamista.
On hyvä huomioida, että nettikiusaaminen ja -viha voivat täyttää rikoksen tunnusmerkit.
Kuinka yleistä nettikiusaaminen on?
Nettikiusaaminen on huolestuttavan yleistä. Tutkimuksen mukaan useampi kuin joka neljäs suomalainen, eli noin 1,4 miljoonaa suomalaista, on tullut loukatuksi verkossa. Erityisesti nettikiusaamisesta kärsivät alle 30-vuotiaat. 10–17-vuotiaista 46 prosenttia ja 18–29-vuotiaista 43 prosenttia on kohdannut nettikiusaamista. Yleisin syy nettikiusaamiselle on omien mielipiteiden esittäminen. Nettikiusaamisen uhreista valtaosa (54 %) tuntee kiusaajansa.
Ketkä kuuluvat suurimpaan riskiryhmään?
Nettikiusaaminen on yleisintä alle 30-vuotiaiden keskuudessa. 10–17-vuotiaista 46 prosenttia ja 18–29-vuotiaista 43 prosenttia on ollut netissä loukkaavien kommenttien kohteena.
Missä kanavissa nettikiusaamista tapahtuu?
Tutkimuksesta selviää, että nettikiusaamista esiintyy eniten Facebookissa. Kiusaamista kokeneista suomalaisista peräti 45 prosenttia oli joutunut loukatuksi kyseisessä kanavassa. Facebookin lisäksi suomalaisia kiusataan myös WhatsAppissa (19 %), erilaisilla keskustelufoorumeilla (19 %), Snapchatissa (13 %), sähköpostissa (12 %), Instagramissa (11 %), nettipeleissä (11 %) ja TikTokissa (8 %).
Mitkä asiat altistavat kiusaamiselle?
Tavallisin syy nettikiusaamiseen on eriävä mielipide. Peräti 45 prosenttia kiusatuista kertoi kiusaamisen johtuneen heidän ajatuksistaan, näkemyksistään ja mielipiteistään. Seuraavaksi yleisin nettikiusaamisen syy oli ulkonäkö (28 %). Kolmanneksi yleisin kiusaamisen aihe suomalaisten keskuudessa on poliittiset mielipiteet (20 %) ja sitä seuraavat sukupuoli (16 %) ja seksuaalinen suuntautuminen (14 %).
Mitä nettikiusaamisesta seuraa?
Nettikiusatuista 16 prosenttia kertoo nettikiusaamisen satuttavan todella paljon. 15 prosenttia kertoi häpeävänsä kokemiaan loukkaavia kommentteja, ja 14 prosenttia vastaajista kertoi kiusaamisen lisäävän yksinäisyyden tunnetta. Kymmenen prosenttia mainitsi kiusaamisen masentavan heitä.
Mitä grooming tarkoittaa?
Grooming on aikuisen suorittama manipulatiivinen prosessi, jossa hän luo lapseen kiintymys- ja luottamussuhteen tarkoituksenaan hyväksikäyttää lasta seksuaalisesti. Groomingissa ensimmäinen yhteydenotto tapahtuu yleensä netin keskustelupalstoilla tai verkkosivuilla. Lasta kehutaan ja lapsen kuvaa kommentoidaan. Prosessin osana voi olla ystävällisyyttä, hellyyttä ja lahjojen antamista. Myöhemmin kuvaan voi tulla myös kiristystä. Lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin on Suomen rikoslain 20. luvun 8 b §:n mukaan rikos.
Mikä Nettivihavakuutus on?
MySafetyn Nettivihavakuutus on vakuutuspalvelu yleistyneen ja raaistuneen nettikiusaamisen varalle. Vakuutuspalvelu sisältää sekä käytännön tuen ja turvan mukaan lukien psykologipalvelut että perinteisen vakuutusosion.
Nettivihavakuutuksen normaalihinta on 5,90 €/kk. Yläkouluikäisille annamme Nettivihavakuutuksen veloituksetta, sillä yläkoulun aloittava nuori on haavoittuvassa iässä samalla, kun nettikiusaaminen voi kärjistyä. Yläkouluikäisen maksuton Nettivihavakuutus kattaa myös muut samassa taloudessa asuvat alaikäiset lapset.
Mitä Nettivihavakuutus sisältää?
MySafetyn Nettivihavakuutus sisältää henkilökohtaisen tuen ja käytännön avun. Mikäli nettikiusaaminen täyttää rikoksen tunnusmerkit, auttavat yrityksen kokeneet asiantuntijat rikosilmoituksen tekemisessä. Tämän jälkeen asiantuntijat tekevät tilanneselvityksen ja pyrkivät poistamaan vihakirjoitukset verkosta niin laajasti kuin mahdollista. Vakuutus sisältää myös psykologin keskusteluapua, johon asianomainen ohjataan tarpeen mukaan.