Identiteettivarkaudet yleistyvät myös yritysten keskuudessa, ja esimerkiksi Ruotsissa 15 prosenttia pienistä ja keskisuurista yrityksistä on kokenut id-varkauden. Näistä 74 prosenttia joutui uhriksi viimeisen vuoden aikana. Tyypillisin yritysten kohtaama varkaus on toimitusjohtajan nimissä pyydetty maksusuoritus.
Identiteettivarkaudet tulevat yleensä täysin yllätyksenä yrityksille ja niihin ei osata varautua.
”Yrityksiltä puuttuvat keinot ennaltaehkäistä identiteettivarkauksia ja niiden seurauksia. Tilanteeseen havahdutaan liian myöhään, eli silloin, kun varkauden seurauksena on syntynyt jo laskutusta tai muuta näkyvää haittaa”, kertoo yksikön johtaja Johanna Abgottspon turva- ja vakuutuspalveluyritys mySafetystä.
Tyypillisimpiä yrityksiin kohdistuvia identiteettivarkauksia ovat tilanteet, joissa henkilö laskuttaa yrityksen toimitusjohtajan nimissä, nostaa yrityksen nimissä alv-palautuksia tai hyödyntää yrittäjän identiteettiä ja esiintyy päättäjänä.
”Yksinkertaisimmillaan identiteettivarkaus voi tapahtua pelkästään osoitetietojen avulla. Varas ilmoittaa osoitteenmuutoksesta virallisiin tietokantoihin esiintyen yrityksen päättäjänä”, Abgottspon kuvailee.
Yritysten julkiset tiedot helpottavat varkauden tekemistä
Yritysten tiedot ovat julkisia y-tunnusta, laskutusosoitetta ja päättäjä- ja hallitustietoja myöten. Varkaus ei jää siitä kiinni, etteikö varas saisi riittävästi tietoa käsiinsä.
”Sain postissa kirjeen Poliisilta, jossa puhuttiin törkeästä veropetoksesta, identiteettivarkaudesta ja väärennyksestä. Minulla ei ollut tietoakaan siitä, miksi sain tällaisen kirjeen ja mitä oli tapahtunut”, toteaa tapahtumanjärjestäjä ja yrittäjä Tommi Harju, Helsinki Coffee Festivalista.
Kun Harju alkoi selvittää asiaa, hän sai tietää, että alv-palautuksia oli yritetty saada yrityksen nimissä.
”Väärennetty alv-palautussumma oli huomattava kuusinumeroinen luku. Alv-lomake oli täytetty yrityksemme nimissä ja allekirjoitukseni väärennetty.”
Valelaskuja ja nettisivuhuijauksia – osa myös esittää pomoa
Alv-palautuksissa verottaja on tarkkana, mutta tämä on vain yksi keino kalastella rahaa yrityksen nimissä. Puhelimitse ja sähköpostilla voi tilata tavaraa esiintyen päättäjänä tai yrityksen nimissä.
Muita tyypillisiä pk-yrityksiin kohdistuvia identiteettivarkauksia ovat valelaskut, nettisivuhuijaukset, laskuväärennökset ja etumaksuhuijaukset.
mySafetyn teettämän tutkimuksen* mukaan id-varkaudet aiheuttivat 40 prosentille yrityksistä ajan ja resurssien hukkaa, 19 prosenttia koki taloudellista haittaa.
”Kun identiteettivarkauteen viimein havahdutaan, ongelman seuraukset voivat olla hyvin merkittäviä. Tilanne voi olla niin pitkällä, että yrityksen liiketoiminta haavoittuu, taloudellisia esteitä tai kustannuksia syntyy sekä kaupantekokyky – tai maine voi kärsiä. Pahimmillaan varas voi viedä koko yrityksen”, kertoo Abgottspon.