Koronavuosi paransi suomalaisten suojautumista tietomurtoja vastaan, mutta varkausyritysten määrä on hälyttävä
Vakuutuspalveluyritys mySafety on tutkinut identiteettivarkauksia suomalaisten keskuudessa vuodesta 2015. Tuore kyselytutkimus osoitti, että edellisen 12 kuukauden aikana noin 760 000 suomalaista joutui identiteettivarkausyrityksen kohteeksi ja noin 45 000 suomalaista menetti identiteettitietonsa. Samalla suojautuminen identiteettivarkauksia kohtaan kasvoi merkittävästi.
Vakuutuspalveluyritys mySafetyn toteuttaman kyselytutkimuksen* mukaan kolme prosenttia suomalaisista tietää menettäneensä identiteettitietonsa jossain vaiheessa elämäänsä. Yksi prosentti eli noin 45 000 suomalaista aikuista menetti identiteettinsä edellisen 12 kuukauden aikana.
”Se, että 45 000 suomalaista menetti identiteettitietonsa viime vuoden aikana, on järkyttävää. Kun menettää tietonsa, niitä ei saa koskaan takaisin. Tämän vuoksi uhrin asemasta on vaikea päästä ikinä pois”, mySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund kommentoi.
Tutkimuksen mukaan 17 prosenttia eli noin 760 000 suomalaista on joutunut identiteettirikosyrityksen kohteeksi edellisen vuoden aikana. Verrokkivuonna 2019–2020 varkausyrityksen kohteena oli 585 000 suomalaista. Koronavuonna tapahtunut identiteettivarkauksien kasvu on erittäin merkittävä.
Identiteettivarkausyrityksiä tapahtuu tasaisesti kaikenikäisille suomalaisille.
”Ei ole mitään ulkoista perinteistä muuttujaa, joka altistaisi identiteettirikokselle. Jokainen on asuinpaikaista, työnimikkeestä, koulutuksesta, sukupuolesta, iästä ja niin edelleen riippumatta yhtä altis tälle rikostyypille”, Fagerlund jatkaa.
Identiteettivarkaus saa tyypillisesti alkunsa sosiaalisesta mediasta
Identiteetti pyritään tyypillisesti varastamaan sosiaalisen median avulla. Somessa tapahtui tutkimuksen mukaan 33 prosenttia ja tietomurron yhteydessä 11 prosenttia kaikista viime vuonna tehdyistä identiteettivarkauksista.
Identiteettivarkauden uhrien rahalliset menetykset ovat Suomessa edelleen maltilliset. Vastanneista id-varkauden uhreista 50 prosenttia koki rahallisia menetyksiä. Uhreista kolmannes menetti alle sata euroa ja loput alle sen.
Luottamus poliisiin heikko
Tutkimus osoitti, ettei viranomaisiin luoteta identiteettirikoksen ratkaisijoina. Suomalaisista 62 prosenttia ei ole ollut kenenkään yhteydessä huomattuaan, että hänen identiteettinsä on yritetty varastaa. Identiteettirikoksen uhreista noin joka viides (22 %) kertoo tutkimuksessa, ettei ole saanut miltään taholta tarvittavaa apua rikoksen haittojen minimoiseksi.
Kyselytutkimus osoitti samalla, että suomalaisten halu tietää identiteettirikoksista nykyistä enemmän on voimistunut koronavuoden aikana. Paljon julkisuutta saaneet tietovuodot, hakkeroinnit ja muu uutisointi on saanut suomalaiset muuttamaan tapojaan suojatakseen identiteettiään entistä paremmin.
Kaksikymmentäneljä prosenttia suomalaisista on vuoden aikana aloittanut kaksinkertaisen tunnistuksen käytön, 23 prosenttia on ottanut tavaksi vaihtaa säännöllisesti salasanan ja 22 prosenttia on aloittanut vahvojen salasanojen käytön.
Lataa raportti täältä.
*Tietoa tutkimuksesta
Kyselytutkimuksen toteutti 12.–22.2.2021 IRO Research Oy. Kyseessä on valtakunnallinen kuluttajapaneeli, jossa otos on painotettu iän, sukupuolen sekä maakunnan mukaan vastaamaan suomalaista väestöä valtakunnallisesti. Tutkimukseen osallistui tuhat suomalaista. Tutkimuksen tilastollinen virhemarginaali on maksimissaan n. + 3,2 %-yksikköä.
Lisätietoja:
Niclas Fagerlund
Toimitusjohtaja
MySafety Oy
050 31 50 207
niclas.fagerlund@mysafety.fi
MySafety on paikallisesti palveleva ihmisen ja yrityksen turva verkon rikoksia vastaan. Tarjoamme Suomen kattavimmat vakuutuspalvelut verkossa tapahtuvien rikosten ennaltaehkäisyyn ja seurausten minimoimiseen. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingin Vallilassa ja Kuopiossa ja asiakkaitamme palvelee noin 50 asiantuntijaa. Konsernin pääkonttori on Ruotsissa, jossa yritys on toiminut vuodesta 1999. Suomessa olemme toimineet vuodesta 2008. Lisätietoja osoitteesta www.mysafety.fi.