Menetetyt resurssit tai uskottavuuskolhut eivät heijastu käyttäytymiseen
Turva- ja vakuutuspalveluyritys mySafety tutki identiteettivarkauksien yleisyyttä ja luonnetta ensimmäistä kertaa suomalaisten pk-yritysten keskuudessa. Nyt julkaistava raportti osoittaa, että identiteettivarkaus on yksi yleisimmistä suomalaisyrityksiin kohdistuvista rikoksista ja että siihen on varauduttu yrityksissä heikosti.
Pohjoismaissa toimiva turva- ja vakuutuspalveluyritys mySafety on teettänyt mittavan tutkimuksen suomalaisiin yhtiöihin kohdistuvista identiteettivarkauksista. Tutkimukseen osallistui 503 kokoluokaltaan alle 250 työntekijää työllistävää suomalaisyritystä.
14 % tutkimukseen osallistuneista yrityksistä raportoi joutuneensa identiteettivarkauden kohteeksi. Se vastaa joka seitsemää suomalaisyritystä. 9 % identiteettivarkauden kokeneista yrityksistä ilmoitti varkauden tapahtuneen edellisen vuoden aikana.
22 % yrityksistä puolestaan kertoi joutuneensa identiteettivarkausyrityksen kohteeksi. Näistä 16 % tapahtui edellisvuoden aikana.
“Tilanne on huolestuttava. Identiteettivarkaudet yleistyvät vauhdilla, ja ne muuttuvat yhä monimuotoisemmiksi. Moni yritys tekee liian vähän identiteettivarkauksien ehkäisemiseksi. Esimerkiksi ytunnukset ja päättäjätiedot ovat usein vapaata riistaa rikollisille”, mySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund kuvaa raportin tuloksia.
Viime vuonna 71 000 keskikokoista suomalaisyritystä identiteettivarkauden tai sen yrityksen kohteena
Identiteettivarkauksista tai varkauden yrityksistä kärsi viime vuoden aikana 71 000 pientä ja keskisuurta suomalaisyritystä.
Tutkimuksen mukaan yleisin identiteettivarkauden muoto on Suomessa huijauslasku. 32 % suomalaisia yrityksiä koskevista identiteettivarkauksista ja niiden yrityksistä kuuluu tähän kategoriaan.
30 % varkauksista on toimitusjohtajahuijauksia. Niissä yrityksen johtohenkilön nimissä pyydetään yleensä pikaista rahansiirtoa.
Muut varkaudet ovat tutkimuksen mukaan esimerkiksi luottokorttitietojen kopioimista tai oman henkilöstön vilpillistä toimintaa.
Yritysidentiteetin menettämisellä monia seurauksia
Identiteettivarkaudesta johtuvat taloudelliset tappiot olivat tutkimukseen vastanneiden yritysten kohdalla enintään 20 000 euroa varkautta kohden. 41 % yrityksistä koki, että varkauksien seuraukset liittyivät erityisesti menetettyyn aikaan, resursseihin sekä yrityksen uskottavuuteen.
Tutkimus osoitti, ettei suomalaisyritysten tietoisuuden kasvu identiteettirikoksista heijastu tekoihin tai valintoihin: Keskimäärin suomalaisyritysten työntekijöistä 72 % hoitaa henkilökohtaisia asioita työkoneellaan. 67 % käyttää suojaamattomia avoimia verkkoja työasioiden hoitoon.
Samalla suomalaisen yritysjohdon usko poliisiin identiteettirikosten ratkaisemisessa on vaihteleva. 64 % tutkimukseen osallistuneista arvioi luottamuksensa korkeintaan keskinkertaiseksi ja 6 % piti sitä olemattomana.
Identiteettivarkaus tulee lähes aina yllätyksenä sen menettäneelle yritykselle. Eräs suomalainen, pieni perheyritys huomasi yrityskaappauksen vasta, kun valveutunut rahoituspalveluyrityksen myyjä soitti yrityksen toimitusjohtajalle tarkastaakseen saamansa toimeksiannon oikeellisuuden.
”Olin tietoinen yrityksille tapahtuvista identiteettivarkauksista. Se, miten mittavaa ja järjestäytynyttä toiminta tässä tapauksessa oli ja miten huijauksen yhteydessä yrityksellemme oli rakennettu kokonainen valevirtuaalitodellisuus, yllätti minut”, hän kertoo kokemastaan haluamatta antaa nimeään julkisuuteen.
mySafetyn tutkimus koski myös Ruotsia, jossa yrityksiä koskevat identiteettivarkaudet ovat vielä yleisempiä kuin Suomessa. Tutkimuksen mukaan 45 % 1–250 ihmistä työllistävistä ruotsalaisyrityksistä on vuosien varrella joutunut identiteettivarkauden tai identiteettivarkausyrityksen kohteeksi.
Tutkimus on luettavissa kokonaisuudessaan täällä.
Lisätiedot:
Niclas Fagerlund
Toimitusjohtaja, mySafety
p. +358 50 31 50 207
niclas.fagerlund@mysafety.fi
www.mysafety.fi
mySafety Oy tarjoaa turva- ja vakuutuspalveluita ja on toiminut Suomessa vuodesta 2008 lähtien. Suomessa mySafetyn palveluksessa on noin 50 henkilöä ja toimistot sijaitsevat Helsingin Vallilassa ja Kuopiossa. Konsernin pääkonttori on Ruotsissa, jossa yritys on toiminut vuodesta 1999. Pohjoismaissa mySafetylla on yhteensä 1,5 miljoonaa asiakasta, joista Suomessa n. 120 000.