Poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton, vuonna 1922 perustettu kansalaisjärjestö Pelastakaa Lapset ry on valittu Kuukauden nettienkeliksi syyskuussa. Palkinto myönnetään kuukausittain joko yksityishenkilölle, yhteisölle tai yritykselle, joka tekee tärkeää ja näkyvää nettivihan ja -kiusaamisen vastaista työtä netissä tai sosiaalisessa mediassa.
Nettirikosten ehkäisyyn ja seurausten minimoimiseen erikoistunut vakuutuspalveluyhtiö mySafetyn perustama Nettienkeli-palkinto on vastaisku yhä raaistuvalle nettikiusaamisilmiölle.
– Nettienkeli-palkinto huomioi henkilöitä ja tahoja, jotka uskaltavat puhua ja puuttua nettikiusaamiseen sekä tekevät näyttävää nettikiusaamisen vastaista työtä netissä. Palkinnon tavoitteena on myös osaltaan ylläpitää keskustelua ja lisätä tietoisuutta nettivihasta ja nettikiusaamisesta, kertoo mySafetyn asiakkuus- ja markkinointijohtaja Johanna Abgottspon.
Pelastakaa Lapset ry tekee monipuolisesti töitä nettikiusaamisen ehkäisemiseksi
Syyskuun 2021 Nettienkeliksi on valittu lasten oikeuksien toteutumista Suomessa, ja maailmalla edistävä Pelastakaa Lapset ry, jonka toimintaan kuuluu keskeisenä osana työ kiusaamisen ja nettikiusaamisen torjumiseksi. Pelastakaa Lapset on myös jäsenenä kansainvälisessä Save the Children -liikkeessä. Save the Children International (SCI) on maailman johtava lapsenoikeuksien kattojärjestö, johon kuuluu 29 kansallista järjestöä ja joka toimii lapsen oikeuksien puolesta yli 120 maassa.
– Pelastakaa Lapset tekee arvokasta työtä turvallisuuden parantamiseksi digiympäristöissä, ja nostaa seksuaaliväkivaltaa puheenaiheeksi yhteiskunnallisessa keskustelussa. Tuottamalla materiaaleja, jakamalla tietoa sekä aktiivisesti toimimalla avun lähteenä Pelastakaa Lapset ry tekee korvaamatonta työtä erityisesti lasten ja nuorten puolesta, Nettienkeli-tuomaristossa toimiva Mannerheimin Lastensuojeluliiton kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö Paula Aalto kertaa tuomariston perusteluja.
Pelastakaa Lapset ry on tuonut raportissaan ensimmäisenä tahona julkiseen keskusteluun seksuaalisen häirinnän muodot ja sen liittymisen nuorten kohdalla myös kiusaamiseen. Yhdistys on myös laatinut kannanoton, jonka mukaan kiusaamiseen ja väkivaltaan kouluissa, kouluympäristöissä ja internetissä on puututtava tehokkaammin.
– Pelastakaa Lapset ry tekee monenlaista työtä kiusaamisen ja nettikiusaamisen ehkäisemiseksi, ja digiympäristöjen turvallisuuden parantaminen on yksi toimintamme kulmakivistä. Pyrimme tarjoamaan palveluita kattavasti eri tilanteisiin. Esimerkiksi Netari-tiimimme työskentelee digihyvinvoinnin kanssa, ja keskittyy työssään pitkälti kiusaamiseen. Lasten suojelu ja Nettivihje tekee työtä seksuaaliväkivallan ennaltaehkäisemiseksi ja torjumiseksi erityisesti digitaalisissa ympäristöissä. Nettivihjeeseen voi ilmoittaa laittomaksi epäillystä lapsiin kohdistuvasta seksuaaliväkivaltaa todistavasta materiaalista tai siihen liittyvästä toiminnasta netissä, kertoo Pelastakaa Lapset ry:n asiantuntija Pauliina Sillfors.
Pelastakaa Lapset lisää myös tietoisuutta haitallisista ja lapsen oikeuksia rikkovista ilmiöistä netissä, kuten seksuaalisessta häirinnästä kouluttamalla ammattilaisia sekä tuottamalla materiaaleja nuorille ja lapsille.
– On tärkeää ymmärtää, että on rikos, jos aikuinen lähestyy lasta seksuaalissävytteisesti. Nuoren ei pitäisi koskaan jäädä yksin tilanteessa, jossa hän kohtaa seksuaaliväkivaltaa, ja haluammekin lisätä erityisesti nuorten tietoisuutta alastonkuvien jakamisesta ja seksuaalissävytteisestä viestittelystä. Tätä varten olemme julkaisseet Mun keho mun rajat -oppaan. Oppaassa kerrotaan, mitä nettiympäristössä tapahtuva lapseen kohdistuva seksuaaliväkivalta on ja nostetaan esiin tärkeitä huomioita alastonkuvien jakamisesta. Oppaassa annetaan myös toimintaohjeita tilanteisiin, joissa esimerkiksi nuoren alastonkuvaa levitetään netissä, kertoo Sillfors.
Pelastakaa Lapset ry:n toimintaan voi tutustua järjestön nettisivuilla.
Nettienkeli-tuomaristoon kuuluvat TikTok-vaikuttaja Sari Aalto, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja sekä kiusaamisen kokemusasiantuntija Eetu Heikka, Mannerheimin Lastensuojeluliiton kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö Paula Aalto sekä mySafetyn asiakkuus- ja markkinointijohtaja Johanna Abgottspon.
MySafety-konserni on jakanut Nettienkeli-palkintoa Ruotsissa jo vuodesta 2015 lähtien. Ruotsissa palkintokonseptin tukijoihin kuuluu myös Ruotsin kuningasperhe, sillä prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian säätiö on ollut mukana jakamassa Vuoden Nettienkeli lapsille ja nuorille -kunniapalkintoa.
Lisätietoja:
Johanna Abgottspon
Asiakkuus- ja markkinointijohtaja
MySafety Oy
040 664 7410
johanna.abgottspon@mysafety.fi