Naistenhuone ja Kolmelta aamuyöstä-Facebook-ryhmien ylläpitäjänä toiminut sekä pitkään julmaa nettikiusaamista kokenut ja kiusaajansa oikeuteen haastanut Riikka Korteaho on valittu Kuukauden Nettienkeliksi maaliskuussa. Palkinto myönnetään kuukausittain joko yksityishenkilölle, yhteisölle tai yritykselle, joka tekee tärkeää ja näkyvää nettivihan ja -kiusaamisen vastaista työtä netissä tai sosiaalisessa mediassa.
Nettirikosten ehkäisyyn ja seurausten minimoimiseen erikoistunut vakuutuspalveluyhtiö mySafetyn perustama Nettienkeli-palkinto on vastaisku yhä raaistuvalle nettikiusaamisilmiölle.
– Nettienkeli-palkinto huomioi henkilöitä ja tahoja, jotka uskaltavat puhua ja puuttua nettikiusaamiseen sekä tekevät näyttävää nettikiusaamisen vastaista työtä netissä. Palkinnon tavoitteena on myös osaltaan ylläpitää keskustelua ja lisätä tietoisuuttaa nettivihasta ja nettikiusaamisesta, kertoo mySafetyn asiakkuus- ja markkinointijohtaja Johanna Abgottspon.
Vuosia jatkuneelle nettikiusaamiselle loppu oikeusteitse
Maaliskuun 2021 Nettienkeliksi on valittu pitkäjänteistä työtä nettikiusaamista vastaan muun muassa Facebookin Naistenhuone-ryhmän ylläpitäjänä tehnyt Riikka Korteaho.
Nettienkeli-tuomaristossa maaliskuussa aloittanut Mannerheimin Lastensuojeluliiton Mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja kertoo, että Riikka Korteahon vapaaehtoinen työ keskustelupalstoille tulleiden kommenttien valvojana sekä rohkeus hakea itselleen oikeutta pitkään jatkuneeseen nettikiusaamiseen oikeusteitse ovat Kuukauden nettienkeli -palkinnon arvoisia tekoja.
– Riikka on sosiaalisen median keskustelupalstojen ylläpitäjänä aktiivisen moderoinnin kautta pitänyt huolen siitä, että ihmisillä on turvallista olla somessa. Hän on puhunut avoimesti kokemastaan nettivihasta ja -kiusaamisesta muun muassa Ylen Some Deep Story -ohjelmassa. Lisäksi Riikka on osoittanut poikkeuksellista rohkeutta ja esimerkkiä muille asettamalla nettikiusaajansa vastuuseen oikeusteitse, TikTok-vaikuttaja Sari Aalto kertaa tuomariston perusteluja.
– Minua kiusattiin koko lapsuuteni, jo ensimmäiseltä luokalta alkaen. Kiusaaminen oli pääasiassa sanallista, mutta joskus kiusaaminen yltyi fyysiseksikin. Lukion alkaessa kiusaaminen siirtyi someen. Koen, että kiusaaminen on netissä julmempaa, sillä siellä yksikin kommentti voi levitä salamannopeasti laajalle saaden valtavan merkityksen. On huolestuttavaa, kuinka täysin tuntemattomat ihmiset voivat haukkua ja levittää valheita netissä – ilman, että edes tuntevat kiusattua tai joutuvat vastuuseen julkaisuistaan. Itse päätin lopulta taistella vastaan oikeusteitse, muistelee Riikka Korteaho.
Vuonna 2018 Suomessa nettikiusaaminen oli vielä suhteellisen uusi käsite, ja kaksi kolmesta Korteahon tekemästä rikosilmoituksesta eivät johtaneet pidemmälle. Yksi rikosilmoitus sen sijaan johti syytteeseen.
– Tuomio oli itselleni iso juttu – ei vahingonkorvauksen takia, vaan sen takia, että se todisti nettikiusaamisen olevan yhtä lailla rikos muun kiusaamisen tavoin. Toivon, että oikeuskäsittelyni ja antamani haastattelut havahduttaisivat ihmiset, erityisesti kiusaajat, siihen, että kiusaaminen on väärin ja myös nettiin kirjoitetuilla törkeillä asioilla voi olla seuraamuksia. Tuomio valoi itseeni toivoa, että asioihin voi vaikuttaa. Kaikelle on kuitenkin aikansa ja halusin myös päästä elämässäni eteenpäin, myös jonain muuna henkilönä kuin kiusattuna, Riikka kertoo.
Tänä päivänä Riikka toimii edelleen Naistenhuone-Facebook -ryhmän ylläpitäjänä.
– Kiusaaminen on edelleen itseäni todella lähellä oleva aihe ja toivon, että ne, joita nyt kiusataan, jaksavat taistella kiusaajiaan vastaan ja pääsevät elämässä eteenpäin. Olen toiminut Naistenhuone-ryhmän ylläpitäjänä vuodesta 2016 alkaen, ja ollut lähietäisyydeltä näkemässä mitä nettikiusaaminen on ja miten se on muuttunut vuosien varrella. Olen tänä aikana huomannut, että erityisesti netissä kiusaaminen yltyy helposti yhden henkilön mollaamiseksi ja leviää useampaan kanavaan. Oma tavoitteeni ryhmän ylläpitäjänä on, että Naistenhuone olisi turvallinen paikka kaikille. Kannustan kaikkia, jotka huomaavat kiusaamista, puolustamaan kiusattua – se on hänelle arvokas teko, muistuttaa Riikka.
Seuraava Kuukauden nettienkeli huhtikuussa
Tuomaristo valitsee Suomen seuraavan Kuukauden nettienkelin huhtikuussa. Nettienkeli voi olla joko yksityishenkilö, yhteisö tai yritys, ja omia ehdotuksia Kuukauden nettienkeliksi voi jättää osoitteessa www.mysafety.fi/nettienkeli. Tuomaristoon kuuluu TikTok-vaikuttaja Sari Aalto, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja sekä kiusaamisen kokemusasiantuntija Eetu Heikka, Mannerheimin Lastensuojeluliiton Mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja sekä mySafetyn asiakkuus- ja markkinointijohtaja Johanna Abgottspon.
MySafety-konserni on jakanut Nettienkeli-palkintoa Ruotsissa jo vuodesta 2015 lähtien. Ruotsissa palkintokonseptin tukijoihin kuuluu myös Ruotsin kuningasperhe, sillä prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian säätiö on ollut mukana jakamassa Vuoden Nettienkeli lapsille ja nuorille -kunniapalkintoa.
Lisätietoja:
Johanna Abgottspon
Asiakkuus- ja markkinointijohtaja
MySafety Oy
040 664 7410
johanna.abgottspon@mysafety.fi
MySafety on paikallisesti palveleva ihmisen ja yrityksen turva verkon rikoksia vastaan. Tarjoamme Suomen kattavimmat vakuutuspalvelut verkossa tapahtuvien rikosten ennaltaehkäisyyn ja seurausten minimoimiseen. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingin Vallilassa ja Kuopiossa ja asiakkaitamme palvelee noin 50 asiantuntijaa. Konsernin pääkonttori on Ruotsissa, jossa yritys on toiminut vuodesta 1999. Suomessa olemme toimineet vuodesta 2008. Lisätietoja osoitteesta www.mysafety.fi.