Ohjaaja-käsikirjoittaja ja Logged In ja Some Deep Story -dokumenttisarjojen luoja Sami Kieksi on valittu vuoden 2021 ensimmäiseksi Nettienkeliksi. Palkinto myönnetään kuukausittain joko yksityishenkilölle, yhteisölle tai yritykselle, joka tekee tärkeää ja näkyvää nettivihan ja -kiusaamisen vastaista työtä netissä tai sosiaalisessa mediassa.
Nettirikosten ehkäisyyn ja seurausten minimoimiseen erikoistunut vakuutuspalveluyhtiö mySafetyn perustama Nettienkeli-palkinto on vastaisku yhä raaistuvalle nettikiusaamisilmiölle.
– Nettienkeli-palkinto huomioi henkilöitä ja tahoja, jotka uskaltavat puhua ja puuttua nettikiusaamiseen sekä tekevät näyttävää nettikiusaamisen vastaista työtä netissä. Palkinnon tavoitteena on myös osaltaan ylläpitää keskustelua ja lisätä tietoisuuttaa nettivihasta ja nettikiusaamisesta, kertoo mySafetyn asiakkuus- ja markkinointijohtaja Johanna Abgottspon.
Kieksi: ”Syyttelyn ja lynkkaamisen sijaan on etsittävä ratkaisuja”
Tammikuun 2021 Nettienkeliksi on valittu tuottajana, ohjaajana, käsikirjoittajana ja Revul Media Group Oy:n toimitusjohtajana toimiva sekä nuorempana itsekin kiusaamista kokenut Sami Kieksi.
– Logged In ja Some Deep Story -dokumenttisarjojen käsikirjoittaja ja ohjaaja Sami Kieksi on tehnyt pitkäjänteistä ja näkyvää työtä kiusaamisen, syrjäytymisen ja yksinäisyyden esille nostamiseksi yhteiskunnassa. Dokumenttisarjoissaan hän antaa äänen kiusatuille ja pyrkii aktiivisesti auttamaan ja tukemaan päähenkilöitään. Kertomalla avoimesti ja rehellisesti omista kokemuksistaan hän ansaitsee päähenkilöiden luottamuksen saaden heidät avautumaan, Sari Aalto avaa tuomariston perusteluja Kieksin valintaan.
– Minusta on ensiarvoisen tärkeää, että kiusaamiseen puututaan ja, että sitä pyritään ennaltaehkäisemään, sillä pitkään jatkuneena kiusaaminen voi syrjäyttää ja pilata monen ihmisen elämän. Olen oppinut, että pahinta kiusaamisessa ei välttämättä ole itse kiusaaminen vaan sen aiheuttama ulkopuolisuuden tunne. Yksilölle aiheutumien kauaskantoisten seurausten lisäksi kiusaaminen käy kalliiksi myös yhteiskunnalle, kun kiusattu saattaa menettää työkykynsä kiusaamisen seurauksena, kertoo Sami Kieksi.
Kieksin mukaan kiusaamisessa on myös tärkeää ymmärtää syy–seuraussuhde, sillä usein kiusaamisen taustalla voi olla vakavampia tekijöitä ja kiusaaminen on tietynlainen hätähuuto tai jonkun muun asian seuraus, eli lieveilmiö. Omakohtaisten kokemusten lisäksi Sami pui kiusaamisen seurauksia myös dokumentissaan.
– Eräs dokumenttini päähenkilö sanoi minulle, että kiusaaminen voi tappaa – niin henkisesti kuin konkreettisestikin. Allekirjoitan tämän väittämän täysin. On kuitenkin hyvä muistaa, että myös kiusatulla voi olla paljon ongelmia elämässään, eikä kiusaamista saada loppumaan sillä, että kiusaajaa aletaan syrjimään, eli aletaan kiusaamaan kiusaajaa. Tätä näkee valitettavan usein aina kun kiusaaminen nousee yhteiskunnalliseen keskusteluun. Esimerkiksi nettikiusaamisesta erityisen julman tekee se, että siihen voi osallistua yhtä aikaa tuhansia ihmisiä, tieto leviää internetissä nopeasti ja voi olla siellä ikuisesti. Tämän lisäksi nettikiusaaminen heijastuu yleensä kiusatun reaalielämään, jolloin sitä ei pääse pakoon. Dokumenttieni avulla pyrin rohkaisemaan ihmisiä etsimään ratkaisuja syyttelyn ja lynkkaamisen sijaan, Sami Kieksi pohtii.
Kieksin ohjaamia töitä ovat esimerkiksi Ylellä esitetyt viiden nuoren miehen arjesta ja pelaamisesta kertova Logged In ja velkaantumisen syihin keskittyvä Some Deep Story -dokumenttisarjat. Kieksi jatkaa työtä parhaillaan uusien dokumenttisarjojen parissa.
Seuraava Kuukauden nettienkeli helmikuussa
Tuomaristo valitsee Suomen seuraavan Kuukauden nettienkelin helmikuussa. Nettienkeli voi olla joko yksityishenkilö, yhteisö tai yritys, ja omia ehdotuksia Kuukauden nettienkeliksi voi jättää osoitteessa www.mysafety.fi/nettienkeli. Tuomaristoon kuuluu TikTok-vaikuttaja Sari Aalto, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja sekä kiusaamisen kokemusasiantuntija Eetu Heikka, mySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund sekä mySafetyn asiakkuus- ja markkinointijohtaja Johanna Abgottspon.
MySafety-konserni on jakanut Nettienkeli-palkintoa Ruotsissa jo vuodesta 2015 lähtien. Ruotsissa palkintokonseptin tukijoihin kuuluu myös Ruotsin kuningasperhe, sillä prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian säätiö on ollut mukana jakamassa Vuoden Nettienkeli lapsille ja nuorille -kunniapalkintoa.
Lisätietoja:
Johanna Abgottspon
Asiakkuus- ja markkinointijohtaja
MySafety Oy
040 664 7410
johanna.abgottspon@mysafety.fi
MySafety on paikallisesti palveleva ihmisen ja yrityksen turva verkon rikoksia vastaan. Tarjoamme Suomen kattavimmat vakuutuspalvelut verkossa tapahtuvien rikosten ennaltaehkäisyyn ja seurausten minimoimiseen. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingin Vallilassa ja Kuopiossa ja asiakkaitamme palvelee noin 50 asiantuntijaa. Konsernin pääkonttori on Ruotsissa, jossa yritys on toiminut vuodesta 1999. Suomessa olemme toimineet vuodesta 2008. Lisätietoja osoitteesta www.mysafety.fi.