Lapin yliopistosta kasvatustieteiden tiedekunnasta valmistunut ja pro gradu -tutkielman nuorten puuttumisesta nettikiusaamiseen sosiaalisessa mediassa tehnyt Sammeli Saari on valittu heinäkuun Nettienkeliksi. Palkinto myönnetään kuukausittain joko yksityishenkilölle, yhteisölle tai yritykselle, joka tekee tärkeää ja näkyvää nettivihan ja -kiusaamisen vastaista työtä netissä tai sosiaalisessa mediassa.
Nettirikosten ehkäisyyn ja seurausten minimoimiseen erikoistunut vakuutuspalveluyhtiö mySafetyn perustama Nettienkeli-palkinto on vastaisku yhä raaistuvalle nettikiusaamisilmiölle.
– Nettienkeli-palkinto huomioi henkilöitä ja tahoja, jotka uskaltavat puhua ja puuttua nettikiusaamiseen sekä tekevät näyttävää nettikiusaamisen vastaista työtä netissä. Palkinnon tavoitteena on myös osaltaan ylläpitää keskustelua ja lisätä tietoisuutta nettivihasta ja nettikiusaamisesta, kertoo mySafetyn asiakkuus- ja markkinointijohtaja Johanna Abgottspon.
Saari: ”Yleisin tapa puuttua kiusaamiseen on tukea ja puolustaa kiusattua”
– Sammeli Saaren Pro gradu -tutkielma nuorten puuttumisesta nettikiusaamiseen sosiaalisessa mediassa tuo esiin nuorten mielipiteitä ja kokemuksia somessa tapahtuvasta kiusaamisesta. Tutkielma on omassa kategoriassaan ensimmäinen, ja se havainnollistaa nettikiusaamista ilmiönä uudella tavalla. Se herättää pohtimaan uusia keinoja puuttua nettikiusaamiseen tehokkaammin, Nettienkeli-tuomaristossa toimiva TikTok-vaikuttaja Sari Aalto kertaa tuomariston perusteluja.
– Tutkin kandidaatin tutkielmassani tubettajien tapoja viestiä omista koulukiusaamiskokemuksistaan ja pro gradussani jatkoin kiusaamisteeman tutkimista. Pro gradu -työssäni halusin kuitenkin keskittyä nuorten nettikiusaamiseen puuttumiseen, sillä näen nettikiusaamisen tunnistamisen ja siihen puuttumisen kannalta merkittävänä tekijänä sen, miten nuori toimii sosiaalisessa mediassa, kun häntä tai jotain toista kiusataan, kertoo Sammeli Saari.
Saari tarkasteli tutkielmassaan myös nuorten mahdollisuuksia puuttua nettikiusaamiseen sekä sitä, kuinka suuri osa nuorista on kokenut nettikiusaamista.
– Tutkielma osoitti, että suuri osa nuorista, 72 prosenttia, puuttuu toisiin kohdistuvaan kiusaamiseen. Yleisin tapa puuttua kiusaamiseen on tukea ja puolustaa kiusattua, ja puuttuminen oli yleisintä vastuuntuntoisesti nettikiusaamiseen suhtautuvilla nuorilla. Vastaavasti puuttujia on vähiten niiden nuorten keskuudessa, jotka asennoituvat nettikiusaamiseen muita välinpitämättömämmin. Oli yllättävää huomata, että eniten nettikiusaamiseen puuttuvat sosiaalisessa mediassa arkisin vähiten aikaa viettävät nuoret, kun taas puuttujia oli vähiten niiden keskuudessa, jotka käyttävät eniten sosiaalista mediaa. Tämän taustalla olevia tekijöitä olisi mielenkiintoista tutkia lisää jatkossa, Saari pohtii.
Sammeli Saaren pro gradu -tutkielma julkaistiin 18. kesäkuuta, ja sen voi lukea kokonaisuudessaan tästä.
Seuraava Kuukauden nettienkeli elokuussa
Tuomaristo valitsee Suomen seuraavan Kuukauden nettienkelin elokuussa. Nettienkeli voi olla joko yksityishenkilö, yhteisö tai yritys, ja omia ehdotuksia Kuukauden nettienkeliksi voi jättää osoitteessa www.mysafety.fi/nettienkeli. Tuomaristoon kuuluvat TikTok-vaikuttaja Sari Aalto, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja sekä kiusaamisen kokemusasiantuntija Eetu Heikka, Mannerheimin Lastensuojeluliiton mediakasvatuksen asiantuntija Paula Aalto sekä mySafetyn asiakkuus- ja markkinointijohtaja Johanna Abgottspon.
MySafety-konserni on jakanut Nettienkeli-palkintoa Suomessa vuodesta 2020 ja Ruotsissa jo vuodesta 2015 lähtien. Ruotsissa palkintokonseptin tukijoihin kuuluu myös Ruotsin kuningasperhe, sillä prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian säätiö on ollut mukana jakamassa Vuoden Nettienkeli lapsille ja nuorille -kunniapalkintoa.
Lisätietoja:
Johanna Abgottspon
Asiakkuus- ja markkinointijohtaja
MySafety Oy
040 664 7410
johanna.abgottspon@mysafety.fi