Sipoonjoen koulun ja Kungsvägens skolan 8.-luokkalaisten nuorten toteuttama, laajalle netissä levinnyt Kiusaamiskoe-video on valittu helmikuun Nettienkeliksi. Palkinto myönnetään kuukausittain joko yksityishenkilölle, yhteisölle tai yritykselle, joka tekee tärkeää ja näkyvää nettivihan ja -kiusaamisen vastaista työtä netissä tai sosiaalisessa mediassa.
Nettirikosten ehkäisyyn ja seurausten minimoimiseen erikoistunut vakuutuspalveluyhtiö mySafetyn perustama Nettienkeli-palkinto on vastaisku yhä raaistuvalle nettikiusaamisilmiölle.
– Nettienkeli-palkinto huomioi henkilöitä ja tahoja, jotka uskaltavat puhua ja puuttua nettikiusaamiseen sekä tekevät näyttävää nettikiusaamisen vastaista työtä netissä. Palkinnon tavoitteena on myös osaltaan ylläpitää keskustelua ja lisätä tietoisuuttaa nettivihasta ja nettikiusaamisesta, kertoo mySafetyn asiakkuus- ja markkinointijohtaja Johanna Abgottspon.
Kiusaamiskoe-videon sanoma on selvä: Kiusaamiseen tulee aina puuttua
Helmikuun 2021 Nettienkeliksi on valittu sipoolaisten kahdeksasluokkalaisten nuorten kiusaamista käsittelevä piilokameravideo Kiusaamiskoe.
Nettienkelin tuomaristossa toimiva TikTok-vaikuttaja Sari Aalto kertoo, että nuorten video on rohkea ja tunteisiin vetoava teko kaikenlaista kiusaamista vastaan, ja se ansaitsee saada tunnustusta.
– Helmikuun 2021 Nettienkeli-palkinnon on kiistatta ansainnut 8.-luokkalaisten sipoolaisnuorten Kiusaamiskoe-video. Videossa nuoret heittäytyvät rohkeasti näyttelijän rooliin ja haastavat aikuiset puuttumaan dramatisoituun kiusaamistilanteeseen. Video on kerännyt yli miljoona katselukertaa ja se on herättänyt rakentavaa keskustelua niin nuorten kuin aikuisten keskuudessa, Sari Aalto kertaa tuomariston perusteluja.
Kiusaamiskoe-videon avulla nuoret halusivat saada äänensä kuuluviin ja ottaa kantaa tuloksettomalta vaikuttavaan kiusaamiskeskusteluun. Esittämällä videolla todentuntuisia kiusaamistilanteita nuoret toivoivat kiusaamiseen puututtavan enemmän erityisesti sivullisten toimesta.
– Nuoret käsikirjoittivat videon ja toteuttivat projektin itse. He halusivat valita aiheeksi kiusaamisen, sillä ilmiö koskettaa monia, erityisesti heitä itseään. Nuorten selkeänä tavoitteena oli herättää ajatuksia ja keskustelua kiusaamiseen liittyen, sekä saada yhä useampi henkilö puuttumaan herkemmin kiusaamiseen. Haasteena oli keksiä, miten nuoret saavat kiinnitettyä erityisesti aikuisten huomion ja miten videolla voidaan tuoda esiin keinoja puuttua kiusaamiseen. Alun perin piilokameran avulla oli tarkoitus osoittaa, miten ihmiset eivät puutu näkemäänsä kiusaamiseen, mutta yllätykseksemme viisi kuudesta henkilöstä puuttui vieressä näyteltynä tapahtuneeseen kiusaamistilanteeseen. Näin videosta muodostui kannustava esimerkki, kuinka kiusaamiseen voi puuttua, kertoo Sipoonjoen koulun opettaja ja projektissa avustamassa ollut Johanna Romeik.
– Kun video julkaistiin netissä, saimme sille yllättävän laajaa näkyvyyttä. On ollut hienoa huomata, miten rohkaisevia ja positiivisia kommentteja ihmiset ovat julkaisseet videon kommenttikenttään. Video on hieno osoitus nuorten yhteistyön voimasta. Heillä on suuri halu saada kaikki puuttumaan kiusaamiseen, niin kasvotusten kuin netissä. Olemme hyvin ylpeitä heidän tuotoksestaan, sanoo Romeik.
Kiusaamiskoe-video toteutettiin Gutsy Go -viikolla kahden sipoolaiskoulun kahdeksasluokkalaisten yhteistyöllä. Nuorten osallisuutta vahvistava Gutsy Go on palkittu mediaa ja pedagogiaa yhdistävä menetelmä, jossa nuoret kehittävät konkreettisia ratkaisuja todellisiin tarpeisiin. Projektin avulla nuoret testasivat, miten aikuiset, täysin tuntemattomat ihmiset reagoivat kiusaamiseen. Videon voi katsoa tästä.
Seuraava Kuukauden nettienkeli maaliskuussa
Tuomaristo valitsee Suomen seuraavan Kuukauden nettienkelin maaliskuussa. Nettienkeli voi olla joko yksityishenkilö, yhteisö tai yritys, ja omia ehdotuksia Kuukauden nettienkeliksi voi jättää osoitteessa www.nettienkeli.fi. Tuomaristoon kuuluvat TikTok-vaikuttaja Sari Aalto, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja sekä kiusaamisen kokemusasiantuntija Eetu Heikka ja mySafetyn asiakkuus- ja markkinointijohtaja Johanna Abgottspon sekä 1.3. alkaen Mannerheimin Lastensuojeluliiton Mediakasvatuksen suunnittelija Rauna Rahja.
MySafety-konserni on jakanut Nettienkeli-palkintoa Ruotsissa jo vuodesta 2015 lähtien. Ruotsissa palkintokonseptin tukijoihin kuuluu myös Ruotsin kuningasperhe, sillä prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian säätiö on ollut mukana jakamassa Vuoden Nettienkeli lapsille ja nuorille -kunniapalkintoa.
Lisätietoja:
Johanna Abgottspon
Asiakkuus- ja markkinointijohtaja
MySafety Oy
040 664 7410
johanna.abgottspon@mysafety.fi
MySafety on paikallisesti palveleva ihmisen ja yrityksen turva verkon rikoksia vastaan. Tarjoamme Suomen kattavimmat vakuutuspalvelut verkossa tapahtuvien rikosten ennaltaehkäisyyn ja seurausten minimoimiseen. Toimipisteemme sijaitsevat Helsingin Vallilassa ja Kuopiossa ja asiakkaitamme palvelee noin 50 asiantuntijaa. Konsernin pääkonttori on Ruotsissa, jossa yritys on toiminut vuodesta 1999. Suomessa olemme toimineet vuodesta 2008. Lisätietoja osoitteesta www.mysafety.fi.