Huhtikuun 2021 Nettienkeli Sua varten somessa -hanke julkistettiin nettikiusaamisen vastaisena päivänä 4. lokakuuta Vuoden nettienkeliksi 2021. Nettienkeli on yksityishenkilö, yhteisö tai yritys, joka tekee tärkeää ja näkyvää nettivihan ja -kiusaamisen vastaista työtä netissä tai sosiaalisessa mediassa. Sua varten somessa on Sosiaali- ja terveysministeriön rahoittama kolmivuotinen kehittämishanke lasten ja nuorten kokeman nettikiusaamisen ja -häirinnän vähentämiseksi. Tuomaristo oli Vuoden nettienkelin valinnassaan yksimielinen.
Lokakuussa 2020 perustettu Nettienkeli-palkinto täytti yhden vuoden nettikiusaamisen vastaisena päivänä 4. lokakuuta 2021. Vuoden aikana on valittu 12 nettienkeliä, yksi joka kuukausi. Palkinnon on perustanut nettirikosten ehkäisyyn ja seurausten minimoimiseen erikoistunut vakuutuspalveluyhtiö mySafety.
– Palkinto myönnetään kuukausittain joko yksityishenkilölle, yhteisölle tai yritykselle, joka tekee tärkeää ja näkyvää nettivihan ja -kiusaamisen vastaista työtä netissä tai sosiaalisessa mediassa. Palkinnon tavoitteena on myös osaltaan ylläpitää keskustelua ja lisätä tietoisuuttaa nettivihasta ja nettikiusaamisesta, kertoo mySafetyn asiakkuus- ja markkinointijohtaja Johanna Abgottspon.
Sua varten somessa -hanke puhuttelee nuoria nuorten tavalla
Sua varten somessa -hanke valittiin Kuukauden nettienkeliksi huhtikuussa 2021. Nettienkeli-palkinnon asiantuntijatuomaristo perusteli tuolloin valintaa sillä, että kolmivuotisella hankkeella on selkeä tavoite auttaa ja tukea nettihäirintää ja -kiusaamista kokeneita lapsia ja nuoria.
– Olemalla läsnä nuorten käyttämissä somekanavissa hanke jalkautuu nuorten keskuuteen persoonallisella tavalla juuri siellä missä tarve on suurin. Hanke myös ennaltaehkäisee kiusaamista opettamalla nuoret konkreettisin esimerkein tunnistamaan kiusaamista ja häirintää somessa, Mannerheimin Lastensuojeluliiton mediakasvatuksen suunnittelija Paula Aalto kertaa tuomariston perusteluja.
Tuomaristoon kuuluu Paula Aallon lisäksi TikTok-vaikuttaja Sari Aalto, nuoriso- ja vapaa-ajan ohjaaja sekä kiusaamisen kokemusasiantuntija Eetu Heikka sekä mySafetyn asiakkuus- ja markkinointijohtaja Johanna Abgottspon.
Lähes 200 tutkintapyyntöä poliisille lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta häirinnästä
– Olemme äärimmäisen otettuja siitä, että juuri meidän hankkeemme valittiin Vuoden nettienkeliksi 12 toinen toistaan huikeammasta Kuukauden nettienkelistä. Se antaa meille vahvistusta siitä, että teemme oikeita asioita ja saamme tuloksia aikaiseksi, sanoo Sua varten somessa -hankkeen hankepäällikkö Maria Talvitie.
Sua varten somessa -hankkeen tavoitteena on tarjota lapsille ja nuorille matalan kynnyksen keskusteluapua ja toimia tahona, johon olisi mahdollisimman helppo ottaa yhteyttä ja josta olisi saatavilla oikeanlaista apua häirintätilanteiden selvittämiseen. Lisäksi hankkeen sometileillä julkaistaan opettavaista, nuoria puhuttelevaa sisältöä, mikä auttaa nuoria tunnistamaan häirintää ja kiusaamista netissä.
Talvitien mukaan seksuaalisenhäirinnän tai kiusaamisen uhrit tuntevat usein myös häpeää, eivätkä he ole välttämättä saaneet kerättyä tarpeeksi rohkeutta puhua asiasta kasvotusten luotettavan aikuisen kanssa. Somekanavien yksityisviestit ovat toimiva tapa lähestyä nuoria.
– Me olemme somessa nuoria varten, kuuntelemme ja keskustelemme sekä tarpeen vaatiessa ja nuoren suostumuksella ohjaamme nuoren kertomaan asiasta luotettavalle aikuiselle. Rikoksen tunnusmerkkien täyttyessä teemme tutkintapyynnön poliisille nuoren antamilla tiedoilla tai yhdessä vanhempien kanssa. Tärkeintä olisi, ettei nuori jäisi yksin somessa tapahtuneen häirinnän tai kiusaamisen kanssa, kertoo Talvitie.
Sua varten somessa -hankkeen tähänastisen 1,5-vuoden toimintakauden aikana on käyty noin 4 000 yksityiskeskustelua lasten ja nuorten kanssa pääasiallisesti somehäirinnän ilmiöihin keskittyen. Hankkeen järjestämät koulutukset ovat tavoittaneet noin 1 900 ammattilaista ja parisataa lasten vanhempaa tai muuta lähiaikuista. Sua varten somessa TikTok-kanavalla on yli 10 000 seuraajaa ja kanavan sisältöjä on katsottu lähes 2 miljoonaa kertaa. Instagram-kanavalla on 3 400 vakituista seuraajaa ja kanava tavoittaa yli 20 000 uniikkia kävijää joka kuukausi. Somekanavissa jaetaan nuorten digiturvataitoja ja somessa tapahtuvan häirinnän, seksuaalirikosten ja kiusaamisen tunnistamista opettavia sisältöjä. Viimeisen puolentoista vuoden aikana hankkeen vastuuhenkilöt ovat tehneet lähes 200 tutkintapyyntöä poliisille lapsiin ja nuoriin kohdistuvasta häirinnästä.
Taustaorganisaatioina hankkeessa toimivat sukupuolisensitiivisen sosiaalisen nuorisotyön superammattilaiset Loisto setlementti, Kuopion Setlementti Puijola ja Nicehearts ry.
Lisätietoja:
Johanna Abgottspon
Asiakkuus- ja markkinointijohtaja
MySafety Oy
p. 040 664 7410
johanna.abgottspon@mysafety.fi
Maria Talvitie
Hankepäällikkö, Sua varten somessa
Loisto setlementti ry
p. 050 364 2103
maria.talvitie@loistosetlementti.fi