Miten voisimme puuttua kiusaamiseen entistä tehokkaammin? Kysymys on askarruttanut monia viime kuukausien aikana, kun julkinen keskustelu kiusaamisteeman ympärillä on käynyt kuumana. Keskustelusta on seurannut myös jotain hyvää, sillä puhumattomuuden verho koulukiusaamista koskevan ilmiön yltä on vetäytynyt. Keskustelua on vielä jatkettava.
Aloimme suunnittelemaan nettikiusaamista koskevan asiantuntijakeskustelun järjestämistä kesällä 2020. Silloin emme arvanneet, miten ajankohtaiseksi aihe muuttuisi syksyn ja alkutalven 2020 aikana.
Tuoreessa nettivihaa käsittelevässä julkaisussamme alan asiantuntijat kertovat nettikiusaamisesta omista näkökulmistaan. Julkaisu pureutuu siihen, mistä nettikiusaamisessa on kyse ja mitä meidän pitäisi tehdä verkossa tapahtuvalle kiusaamiselle. Raportissa ääneen pääsevät kouluyhteistyön ja digitaalisen nuorisotyön päällikkö Jenni Helenius, psykoterapeutti Minna Helkavaara, asianajaja Saku Knuuti, Instagram-vaikuttaja Heljä-Tuulia Pippola sekä Viesti ry:n toiminnanjohtaja Siina Repo.
Artikkelisarja on myös julkaistu Kauppalehdessä:
- Nettikiusaaminen on saatava kuriin – Niclas Fagerlundin blogikirjoitus (1.3.2021)
- Kun some on elinkeino, kiusaamista oppii sietämään – Heljä-Tuulia Pippolan artikkeli (11.3.2021)
- Terapiaan tulevat nuoret kärsivät lähes poikkeuksetta kiusaamisesta – miten heitä voidaan auttaa? – Minna Helkavaraan artikkeli (26.3.2021)
- Sananvapaus on ihmisoikeus – mutta rajansa silläkin! – Saku Knuutin artikkeli (8.4.2021)
- Kiusaaminen on yksi nuorten pahoinvoinnin yleisimpiä syitä – Jenni Heleniuksen artikkeli (20.4.2021)
- Yrityksen pitää erottaa somekriisi somekohusta – Siina Repon artikkeli (3.5.2021)