Joka vuosi Suomessa hylätään 20 000 kissaa. Huonoimmassa asemassa ovat kissapopulaatioiden kissat, jotka lisääntyvät hallitsemattomasti ja kärsivät erilaisista sairauksista. Kissojen katastrofiyhdistys auttaa hylättyjä kissoja Pirkanmaan alueella. Raskasta työtä tehdään täysin vapaaehtoisvoimin. Suomen Kissaliitto ja mySafety yhdistivät voimansa vapaaehtoistyön tukemiseksi.
Suomessa hylätään vuosittain 20 000 kissaa. Kissojen katastrofiyhdistys KKY ry:n puheenjohtajan Marko Kaitalan mukaan ilmiö kertoo siitä, että kissojen arvostus on Suomessa yhä heikkoa.
”Suomalaiset ottavat kissoja hetken mielijohteesta, sillä kissan ajatellaan olevan helppohoitoinen lemmikki. Kun mielenkiinto ja innostus loppuvat, kissat hylätään”, toteaa Marko Kaitala.
Kaikkein kurjimmassa asemassa ovat kissapopulaatioiden kissat. Ne elävät suurissa kissajoukoissa ilman kunnollista huolenpitoa, lisääntyvät hallitsemattomasti ja kärsivät erilaisista sairauksista. Suomessa on satoja kissapopulaatioita, ja yhdessä populaatiossa voi olla satakin kissaa.
Ihmisten välinpitämättömyydellä raskaat seuraukset
Pirkanmaalla toimiva Kissojen katastrofiyhdistys auttaa hylättyjä kissoja hoitamalla ne terveiksi ja etsimällä kissoille uudet ja vastuuntuntoiset kodit, jonne ne siirtyvät rokotettuina, tunnistemerkittyinä, loishäädettyinä ja leikattuina.
”Autamme pääsääntöisesti kissapopulaatioiden kissoja, mutta meille tulee myös jonkin verran kodinvaihtajia. Suurinta osaa kissoista pystytään auttamaan, mutta joissakin tapauksissa eutanasia on ainoa vaihtoehto”, kertoo Kaitala.
Työnsä puolesta Kaitala on nähnyt läheltä, miten ihmisten kaltoin kohtelemille kissoille pahimmassa tapauksessa tapahtuu.
”Ihmisten välinpitämättömyys turhauttaa. On aina raskasta tehdä päätös siitä, mitä kissaa voidaan auttaa ja mitä ei. Jotta ihmisten asenteet kissoja kohtaan muuttuisivat, tarvitaan jatkuvaa valistusta. Ensiarvoisen tärkeää olisi puhua kissojen steriloimisen ja kastroimisen tärkeydestä, päästä eroon syvään juurtuneista virheellisistä uskomuksista sekä keskustella lasten ja nuorten kanssa eläinten hyvinvoinnin tärkeydestä. Lisäksi toivoisin yhteiskunnalta selvempää tukea kissojen hyväksi tehtävälle työlle.”
Kissaliiton ja mySafetyn lahjoitus helpottaa toimintaa
Suomessa on käynnissä kissakriisi. Merkittävässä asemassa kriisiä ovat kissapopulaatioiden kissat.
”Saamme yhteydenottoja etenkin keväällä ja syksyllä, jolloin toimitiloissamme Tampereen Raholassa on välillä todella ruuhkaista. Meillä on yhteensä yhdeksän hoitohuonetta, joista kolme on karanteenihuoneita, minne ulkoa tulleet kissat sijoitetaan odottamaan rokotuksia ja ensimmäistä eläinlääkärintarkastusta. Lisäksi tiloistamme löytyy muun muassa toipilaskissoille varattu suuri kiinteä aulahäkki, joka voidaan tarvittaessa jakaa kahteen osaan. Maksimissaan tiloihimme mahtuu noin 25 kissaa kerrallaan”, kertoo Kaitala.
Kissojen katastrofiyhdistyksen hoitorinki pyörii parinkymmenen vapaaehtoisen voimin. Töitä on paljon, mutta resurssit ovat rajalliset. Kaitalalle olikin iloinen yllätys, kun Kissojen katastrofiyhdistys valikoitui Suomen Kissaliiton ja mySafetyn tekemän hyväntekeväisyyslahjoituksen saajaksi.
”Kaikki eläinsuojelutyö on arvokasta ja haluamme olla tukemassa sitä omalta osaltamme. Koska eläinsuojeluyhdistyksillä on jatkuva avun tarve, toivomme, että mahdollisimman moni tukee vapaaehtoistyötä tekeviä yhdistyksiä esimerkiksi osallistumalla konkreettisesti toimintaan tai tukemalla toimintaa taloudellisesti. Kissojen katastrofiyhdistys valikoitui tällä kertaa hyväntekeväisyyskohteeksi, koska se on tehnyt jo pitkään työtä kissojen hyväksi”, kertoo Suomen Kissaliiton eläinsuojeluasioista vastaava hallituksen jäsen Satu Hämäläinen.
Kissaliitto ja mySafety yhdistävät voimansa kissojen arvostuksen ja hyvinvoinnin parantamiseksi
Suomen Kissaliiton ja vakuutuspalveluyritys mySafetyn yhteistyökampanjan tavoitteena on nostaa kissojen arvostusta ja tukea kissojen hyvinvointia. Kampanjan puitteissa mySafety jakoi 5 000 maksutonta Avainten palautuspalveluun liitettyä Turva-avaimenperää. Jokaisesta tilatusta avaimenperästä mySafety lahjoitti 50 senttiä Kissojen katastrofiyhdistys KKY ry:lle.
Artikkeli ilmestyi Kissa-lehdessä nro 3 heinäkuussa 2021.