Palvelujen digitalisoituessa on tärkeää pitää mielessä turvallisuus. On hyvä tiedostaa, mitkä asiat ovat tärkeä ottaa huomioon digitaalisessa ympäristössä liikuttaessa. Lue vinkit turvalliseen verkkoasioimiseen.
Erilaiset palvelut ja asiointimahdollisuudet siirtyvät koko ajan entistä digitaalisimmiksi, ja tämä helpottaa asiointia tavallaan. Voit asioida eri tahojen kanssa vuorokauden ajasta riippumatta, ilman jonoja ja odotusta omalta kotikoneelta. Toisaalta digitalisoituminen taas tuo uusia tietoturvauhkia – jopa sellaisia, joihin kukaan ei ole osannut varautua. Vaikka verkossa asioimisesta tulee koko ajan arkipäiväisempää, kannattaa silti muistaa varovaisuus verkossa.
Tietomurrot, kalasteluviestit ja esimerkiksi valeprofiilit sosiaalisessa mediassa ovat nykypäivää, ja jokaisen digitaalisessa maailmassa liikkuvan tulisi olla näistä tietoinen. Tietomurrot voivat johtaa vakaviin identiteettivarkauksiin. Tietomurtojen kautta varastettuja tietoja myydään pimeässä netissä eteenpäin, ja näillä tiedoilla voi esimerkiksi tehdä osoitteenmuutoksen ja tilata netistä erilaisia tuotteita ja palveluita luotolle.
Kalasteluviestien tavoitteena taas voi olla urkkia toisen henkilön maksukorttien tietoja ja valeprofiileilla taas voidaan yrittää johtaa toista henkilöä harhaan.
Näillä vinkeillä voit suojautua:
- Varmistu aina sivuston luotettavuudesta ja oikeellisuudesta, varsinkin jos olet tekemässä ostoksia. Tämä ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista kuin aiemmin, sillä huijaussivustot ovat kehittyneet paljon niin kielellisesti kuin teknisestikin. Ennen on voinut tutkia verkkokaupan sisältöä ja huono suomen kieli on paljastanut huijauksen, mutta nykyään käännöskoneet ovat kehittyneempiä ja rikolliset saattavat olla jopa suomenkielisiä. Myöskään suojattu yhteys, jonka tunnistat https:// -alkuisesta osoitteesta ja joka näkyy selaimesta riippuen vihreänä tai lukkokuvakkeena, ei välttämättä takaa sivun aitoutta. Pyri siis aina kirjoittamaan verkkokaupan osoite selaimeen itse ja tutki tarkkaan koko sivustoa. Yrityksen yhteystiedot, y-tunnus ja osoite on hyvä etsiä sivuilta, jos kyseinen yritys ei ole sinulle ennestään tuttu. Jos et ole aiemmin asioinut kyseisen verkkokaupan kanssa, kannattaa myös tutustua asiakkaiden kokemuksiin esimerkiksi googlettamalla.
- Suhtaudu kriittisesti sähköpostitse tuleviin tarjouksiin. Mikäli saat sähköpostitse tarjouksen, joka vaikuttaa aivan liian hyvältä ollakseen totta, älä tartu siihen heti. Tutki viestiä tarkemmin ja Googlaa sen lähettäjä. Pienellä salapoliisityöllä voi selvittää, onko kyseessä huijausviesti.
- Käytä eri palveluihin eri salasanoja. Mikäli käytät samaa salasanaa kaikkiin tileihisi, ja joudut tietomurron kohteeksi, ovat kaikki tilisi vaarassa. Lue täältä vinkit turvallisen salasanan tekemiseen.
- Varmista, että sosiaalisen median tilisi yksityisyysasetukset ovat kunnossa. Kannattaa esimerkiksi rajoittaa henkilökohtaisten tietojen näyttämistä kavereiden kavereille ja muistaa, ettei kannata julkaista monen viikon pituisesta lomamatkasta julkisesti. Tämä on otollista tietoa varkaalle ja paljastaa kotisi olevan tyhjillään.
- Tarkista tasaisin väliajoin, ettei sinusta ole luotu valeprofiileja. Hae nimeäsi Googlesta, Facebookista ja Instagramista varmistuaksesi, ettei kukaan ole käyttänyt tietojasi valeprofiilin luomiseen.