Lokakuussa vietetään kansainvälistä World Bullying Preventation -kuukautta, jonka tavoite on nostaa kiusaamista koskevat kysymykset esille ja osaksi julkista keskustelua.
Toivotan teemakuukauden tervetulleeksi myös Suomeen! Miksi? Koska myös meidän pitäisi puhua kiusaamisesta nykyistä enemmän. Tämä kävi viimeksi ilmi Mannerheimin Lastensuojeluliiton teettämästä kyselytutkimuksesta. Nuoret haluavat lisää keskustelua kiusaamisesta sekä tepsiviä keinoja puuttua siihen.
He toivovat esimerkiksi nykyistä enemmän poliisivierailuja kouluille sekä selkeyttä siihen, milloin kiusaaminen on kunnianloukkaus ja milloin se rikkoo yksityisyyden suojaa. Tieto lain suomista rajoista tuo turvaa silloin, kun itseä tai ystävää kiusataan.
Lisäksi kiusaamisen lopettamiseksi on vahvistettava nuorten empatiataitoja ja mediakasvatusta. Kiusaaminen pitää ottaa nykyistä vahvemmin arkikeskustelun osaksi kotona, harrastuksissa ja koulussa. Meidän on jatkettava keskustelua vastuista ja vapauksista somejättien kanssa ja varmistettava, että ne puuttuvat ongelmiin.
Huomiot ovat tärkeitä, sillä kiusaaminen on surullisen yleistä. MySafetyn teettämän tutkimuksen mukaan jopa 46 % suomalaisnuorista on kokenut kiusaamista ja osa heistä kokee sitä päivittäin.
Toimeen kiusaamisen lopettamiseksi pitää tarttua nyt, sillä epätoivo kiusattujen keskuudessa kasvaa. Jopa joka neljäs on sitä mieltä, ettei kiusaamiselle voi tehdä mitään ja 47 % nuorista reagoi kiusaamiseen pyrkien olemaan välittämättä siitä — kasvattamalla aina vain paksumpaa nahkaa.
World Bullying Preventation -kuukauden rinnalla meillä Suomessa vietetään tänään 4.10. Nettikiusaamisen vastaista päivää. Käynnissä olevan teemapäivän ja teemakuukauden nimissä haastan jokaisen pohtimaan, mitä kukin itse voi tehdä nuorten kiusaamisen ehkäisemiseksi. Olemme jo yhtä mieltä siitä, että kiusaaminen on vakava ongelma, mutta edelleen liian harva on osa sen ratkaisua.
Johanna Abgottspon,
Asiakkuus- ja markkinointijohtaja, mySafety