Heinäkuussa kirjoitin blogissamme omakohtaisesta asiasta. Perheemme toiseksi nuorin aloittaa elokuussa koulun, ja se pisti miettimään monen muun asian ohella sitä, saako hän kavereita luokaltaan ja miten vanhempana voisin varmistaa sen, ettei hän – tai kukaan muukaan hänen luokallaan – joudu kiusatuksi.
Huoli lasten kiusatuksi tulemisesta on yleinen. Kun teetimme nettikiusaamista koskevan kyselytutkimuksen aiemmin kesällä, selvisi, että noin puolet suomalaisvanhemmista on huolissaan siitä, että heidän lapsensa joutuvat nettikiusaamisen kohteeksi.
Se on usein jatkumoa koulun pihalla alkaneelle syrjinnälle, vaikka onkin luonteeltaan erilaista.
Netissä yleisöä on tavallisesti enemmän kuin koulun pihalla, eikä kukaan pysty kontrolloimaan, miten paljon herjaavia kommentteja jaetaan eteenpäin.
Nettikiusaamisesta jää myös digitaalinen jalanjälki, joka muistuttaa ikävistä kommenteista sekä kiusattuja että kiusaajia toisinaan vielä vuosiakin kiusaamisen loputtua.
Lisäksi nettikiusaaminen ei katso paikkaa ja voi näin ollen tapahtua missä päin maata tai maailmaa tahansa. Tämä valitettavasti altistaa nuoria muun muassa seksuaaliselle häirinnälle.
Kiusattu ei näe ulospääsyä tilanteesta
Yksi pysäyttävin kyselytutkimuksemme tulos oli se, että nettikiusatuista 14 % uskoo, ettei kukaan voi auttaa heitä. Nettikiusaaminen koetaan niin hahmottomaksi ja laajaksi ilmiöksi, ettei kiusattu näe ulospääsyä tilanteesta. Tästä syntyvä toivottomuus lisää kiusattujen ahdistuneisuutta ja aiheuttaa pahimmillaan jopa masennusoireita.
Tavoitteenamme on yhdessä kumppaniemme – koulujen, vanhempien, etujärjestöjen – tuella tehdä loppu nettikiusaamisesta. Tavoite on hyvin optimistinen, mutta se on myös kiistatta tavoittelun arvoinen. Siksi tuomme nyt Suomen markkinoille Ruotsissa jo pitkään myynnissä olleen Nettivihavakuutuksen, joka on alan kattavin vakuutus nettikiusaamisen varalle.
Nettivihavakuutuksemme sisältää oikeusturvan, juridisen neuvonnan ja psykologipalvelut.
Palveluun kuuluu myös henkilökohtainen tuki sekä käytännön apu. Jos nettikiusaaminen täyttää rikoksen tunnusmerkit, autamme asiakastamme myös rikosilmoituksen tekemisessä. Lisäksi pyrimme poistamaan vihakirjoitukset verkosta niin laajalti kuin mahdollista tekemämme tilanneselvityksen pohjalta.
Valitettavasti vakuutuksemme ei ehkäise nettikiusaamista (olisipa olemassa nettikiusaamiselle immuniteetin tuova tuote mahdollinen!), mutta toivon ja uskon, että se tarjoaa sen tuen ja avun, mitä nettikiusattu sillä hetkellä kipeästi tarvitsee. Toivon myös, että se toimisi tukena säädyllisen nettikäyttäytymisen opettelussa. Se, ettei kiusaamiseen puututa, näyttää ulospäin samalta kuin sen salliminen. Nettivihavakuutuksen myötä meillä on nyt työkalut osoittaa, että kiusaaminen on vakava asia ja toisinaan jopa lainvastaista. Erityisesti vihapuhe voi täyttää rikoksen tunnusmerkit, ja yhteisön tulisikin puuttua siihen aina.
Toimitusjohtajamme Niclas Fagerlund kirjoitti tutkimusraporttimme alkusanoissa, että maaperä kiusaamista koskevalle toiminnan ja asennemuutokselle on olemassa. Suomalaisista yli 90 % on sitä mieltä, että kiusaaminen on noloa. Jos hyvin käy, tutkimustulos vahvistaa myös nettikiusaajien tietoisuutta siitä, ettei oma asema nouse muita alas painamalla, vaan käykin juuri päinvastoin.