”Tietomurto Savonia-ammattikorkeakouluun – opiskelijoiden tietoja julki pimeässä verkossa”
”Uusi, huolestuttava ilmiö – rikolliset kohdistavat Vastaamo-tietovuodon uhreihin raukkamaisia rikoksia”
”OP varoittaa kahdesta huijausviestistä: Älä tee mitään, mitä pyydetään”
”Tori- ja Facebook-huijarit kaappaavat suomalaisten korttitietoja – ilmoituksia tulee päivittäin”
Tässä vain muutama esimerkki nettirikollisuutta käsittelevistä artikkeleista, jotka on julkaistu alkuvuoden aikana.
”Järkyttävää”, voisi joku ajatella.
Omaa ajatusmaailmaani ei enää niin vain hätkähdytetä, vaikka myönnettävä on, että välillä uutisia lukiessa kokeneemmankin konkarin mielen valtaa epäusko.
Onko digimaailmassa enää kukaan turvassa?
Nettirikokset, identiteettivarkaudet, tietojenkalastelu ja nettiviha ovat meille mySafetylla todellista arkipäivää, ja asiantuntijamme työskentelevätkin herkeämättä niiden kuriin saamiseksi. Teemme tämän kaiken suurella pieteetillä taataksemme turvallisemman arjen suomalaisille.
Järjestimme nettisivuillamme joulukuussa 2021 kyselyn, jossa halusimme selvittää, millaisia huolia suomalaisilla on alati muuttuvaan digimaailmaan liittyen. Saimme kyselyyn 819 vastausta. Nuorimmat vastaajista olivat iältään 18-vuotiaita ja vanhimmat yli 65-vuotiaita.
Suuresta ikäjakaumasta huolimatta huoli on yhteinen: huijausviestit ja huijaukseen haksahtaminen sekä omien tietojen vuotaminen vääriin käsiin pelottavat.
”En halua, että henkilötietoni joutuvat varkaiden käsiin tai että tietojani käytetään hyväksi.”
”Huijaukset, ihmisten hyväuskoisuus ja tarkkaamattomuus sekä rikollisten häikäilemätön toiminta.”
”Tietovuodot koskien omia henkilökohtaisia tietojani.”
Valitettavasti en voi sanoa yllättyneeni lukiessani läpi vastauksia, joissa toistuivat uutisista tutut teemat. Kaiken huolen takana näen kuitenkin pilkahduksen valoa: suomalaiset tiedostavat tänä päivänä hyvin nettimaailman vaaranpaikat. Se kertoo osaltaan siitä, että pitkäjänteinen työmme mySafetylla tietoisuuden lisäämiseksi ei ole mennyt hukkaan.
Emme toki voi ottaa työstä kaikkea kunniaa itsellemme. Yhdessä muiden asiantuntijoiden ja median kanssa olemme saaneet suomalaiset kiinnostumaan tästä tärkeästä teemasta ja siinä samalla kasvattaneet heidän tietoisuuttaan verkkorikollisuuteen liittyen. Se antaa toivoa turvallisemmasta huomisesta.
Tietoisuuden kasvusta huolimatta suomalaisten digitaitojen kehittämisen saralla riittää vielä tehtävää
Nettikyselymme mukaan erityisesti vanhempaa väestöä painaa huoli omasta digiosaamisesta – tai pikemminkin osaamattomuudesta.
”Se, kun ei aina voi tietää, onko tämä huijaus vai ei, vaikka olen niin varovainen."
“Alati vaihtuvat sovellukset, vanhenevat ohjelmat, uusien salasanojen tehtailu ja muistaminen.”
”En ole varma huomaanko sähköpostissa, puheluissa ja muissa viestimuodoissa huijausviestit. Tuntuu olevan lisääntymään päin joka puolella. Olen varovainen.”
Huoli riipaisee syvältä – etenkin kun kaikki asiointi tapahtuu tänä päivänä vahvasti verkossa, jossa hoidetaan niin pankki-, vero- kuin terveysasiatkin. Siksi on tärkeää, että myös ikääntyneemmät ihmiset tuntevat olonsa luottavaisiksi verkkoasioinnin suhteen.
Kannustankin jokaista meistä olemaan läheistensä tukena ja tarjoamaan apua matalalla kynnyksellä oli kyse sitten verkkopankin käytöstä, salasanojen päivittämisestä tai neuvoista, miten huijausviestin tunnistaa. Se ei vie kauan aikaa, mutta voi säästää sinulle tärkeän ihmisen rahallisilta menetyksiltä ja useiden vuosien piinalta.
Loppuun haluan nostaa esille vielä yhden tärkeän huomion. Vaikka verkkorikollisuus ja siihen liittyvät huolet muuttuvat nopeasti, pysyy yksi asia kuitenkin aina samana: me mySafetylla seisomme suomalaisten rinnalla ja autamme heitä selviytymään digimaailman haasteista – olivatpa ne tulevaisuudessa mitä tahansa.
Johanna Abgottspon
Maajohtaja, mySafety