Pelastakaa Lapset tekee työtä lasten turvallisen kasvun ja kehityksen puolesta Suomessa ja kansainvälisesti. Yksi osa tätä työtä on ennaltaehkäistä ja torjua lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. Tähän keskittyy nelihenkinen tiimi Pelastakaa Lasten keskustoimistolla. He vastaavat Pelastakaa Lasten Nettivihje-palvelusta, joka on toiminut pian 20 vuotta.
Nettivihjeeseen voi kuka tahansa ilmoittaa laittomaksi epäilemästään materiaalista ja toiminnasta, joka liittyy lapsiin kohdistuvaan seksuaaliväkivaltaan netissä. Ilmoitukset tehdään verkkopohjaisella lomakkeella, joka on suomen, ruotsin ja englannin kielellä. Nettivihjeen asiantuntijat tarkastavat kaikki vihjeet. Tieto laittomaksi arvioidusta toiminnasta ja materiaalista välitetään keskusrikospoliisille. Lisäksi asiantuntijat vastaavat vihjeen lähettäjälle, jos tämä on kirjannut vihjelomakkeelle sähköpostiosoitteensa.
Mistä Nettivihjeeseen siis voi konkreettisesti ilmoittaa?
Ensinnäkin ilmoittaa voi kuvista ja videoista, joissa lapseen kohdistetaan seksuaaliväkivaltaa tai jotka loukkaavat lapsen seksuaalista koskemattomuutta. Jos netin käyttäjä törmää tällaiseen järkyttävään sisältöön, on hyvä muistaa, että ilmoittamalla siitä voi auttaa rikoksen kohteeksi joutunutta lasta. Materiaalista voi ilmoittaa Nettivihjeelle helposti ja nimettömästi. Tärkeää on kirjata vihjelomakkeelle mahdollisimman tarkka kuvan tai videon verkko-osoite. Laittomaksi arvioidusta materiaalista Nettivihje välittää tiedon keskusrikospoliisin lisäksi sen maan vihjepalveluun, missä materiaali sijaitsee. Tämä on mahdollista kansainvälisen vihjepalveluiden verkoston avulla ja nopeuttaa materiaalin poistamista netistä.
Ilmoituksen Nettivihjeelle voi tehdä myös, jos lasta on houkuteltu seksuaalisiin tarkoituksiin netissä (grooming) tai lapsi on kohdannut seksuaalista häirintää. Lisäksi Nettivihjeeseen voi ilmoittaa, jos lapsen alastonkuvaa levitetään esimerkiksi somessa. Groomingissa ja seksuaalisessa häirinnässä aikuinen tai aikuiseksi epäilty henkilö voi esimerkiksi viestitellä lapselle seksuaalissävytteisesti. Lapselle entuudestaan tuntematon ihminen on esimerkiksi voinut ottaa yhteyttä lapseen somealustalla ja pyytää tältä alastonta tai vähäpukeista kuvaa. Grooming-tilanteessa lapsi on myös saattanut viestitellä uuden tuttavuuden kanssa pitkään ennen kuin aikuinen on vähitellen muuttanut puheenaiheet seksuaalissävytteisiksi tai alkanut ehdotella tapaamista. Lapsen alastonkuva puolestaan on voinut lähteä leviämään esimerkiksi lapsen jaettua sen ystävälle tai seurustelusuhteessa toiselle lapselle. Lapsi on myös voinut jakaa tällaisen kuvan omalla sometilillään. Grooming, seksuaalinen häirintä ja lapsen alastonkuvan levittäminen ovat kaikki lapseen kohdistettua seksuaaliväkivaltaa!
Nettivihjeeseen voi ilmoittaa myös, jos epäilee lapseen kohdistetun seksuaaliväkivaltaan liittyvää ihmiskauppaa. Kuten kaikissa tässä kuvatuissa tilanteissa, pelkkä epäily laittomasta toiminnasta tai materiaalista riittää. Aina, jos mietityttää, pitäisikö tilanteesta ilmoittaa Nettivihjeelle, kannattaa se tehdä.
Jos lapsi kertoo aikuiselle häneen kohdistetun tällaisia vääriä ja laittomia tekoja, tulee aikuisen kuunnella ja uskoa lasta. Lasta ei tule koskaan syyllistää, vaikka lapsi aikuisen mielestä olisi toiminut väärin tai ollut tilanteessa aloitteellinen. Keskusteluista ja someprofiileista on hyvä ottaa kuvakaappaukset ja jaetut tai vastaanotetut kuvat säilyttää, kunnes ne saadaan välitettyä poliisille. Nettivihjeen vihjelomakkeelle voi kuvat ja kuvakaappaukset liittää liitetiedostoina. Mikäli tilanteeseen liittyy verkko-osoite, se on tärkeä kirjoittaa vihjelomakkeelle. Jotta tilanteen jatkoselvittely helpottuu, lomakkeelle on hyvä kirjata omat yhteystiedot. Nettivihjeelle ilmoittamisen sijaan ilmoituksen voi tehdä myös suoraan omalle poliisilaitokselle. Tärkeintä on, että ilmoittaa tilanteesta – se on meidän aikuisten tehtävä ja vastuulla! Ilmoita, älä sivuuta. www.nettivihje.fi/ilmoita
Eveliina Karhu
Asiantuntija
Lasten suojelu ja Nettivihje
Pelastakaa Lapset ry
Koskelantie 38, 00610 Helsinki
eveliina.karhu@pelastakaalapset.fi
p. +358 50 4126729
Twitter: @nettivihje