Huhtikuun Nettienkelinä palkittu ja vuoden ikäinen Sua varten somessa -toiminta tekee jalkautuvaa digitaalista nuorisotyötä. Neljän henkilön tiimi tarjoaa tukea somessa häirintää ja kiusaamista kokeneille lapsille ja nuorille Instagramissa, TikTokissa ja Snapchatissa – juuri niillä samoilla alustoilla, joissa nuoret viettävät aikaa sekä myös kokevat häirintää ja kaltoinkohtelua. Sua varten somessa tuottaa sisältöjä somehäirinnän ilmiöistä, tarjoaa yksilötukea yksityisviestien puolella ja jalkautuu somealustojen kommenttikenttiin tekemään kiusaamisen vastaista työtä.
Sua varten somessa on matalan kynnyksen taho, johon ottaa yhteyttä, kun nuori on kokenut somehäirintää tai joku tilanne somessa on syystä tai toisesta jäänyt vaivaamaan. Toimimme kolmen upean järjestön: Nicehearts ry:n, Kuopion Setlementti Puijolan sekä Loisto setlementin yhteisponnistuksella, Sosiaali- ja terveysministeriön avustuskeskuksen mahdollistamana.
Iso osa työtämme ovat yksityiskeskustelut nuorten kanssa, joita tätä kirjoittaessani toukokuussa 2021 on vuosi sitten huhtikuussa startatun kehittämishankkeen aikana käyty jo yli 3 000 kappaletta. Tässä blogissa keskityn kuitenkin siihen osaan työtämme, jota kuka tahansa voi tehdä muuttaakseen sosiaalisen median keskustelukulttuuria paremmaksi ja puuttuakseen lasten ja nuorten kokemaan kiusaamiseen ja häirintään somessa.
Kommenttikenttiin jalkautumalla ja siellä esiintyviin häirintä- ja kiusaamiskommentteihin puuttumalla voidaan osoittaa nuorelle, että joku näkee hänen kokemansa kohtelun ja asettuu hänen puolelleen. Kommenttikentissä voidaan puuttua kiusaajan toimintaan ja vastuuttaa tätä suoraan, siinä missä yksityiskeskusteluissa avun ja ohjauksen kohteena on vain kiusattu itse. Kommenteissa vaikuttamalla ja oikeaa tietoa jakamalla pystytään tekemään näkyväksi sitä, että paikalla on myös niitä, jotka tuomitsevat asiattoman käytöksen ja kannustavat häirinnän ja kiusaamisen kohdetta.
Toisten puolustaminen kommenttikentissä tuntuu olevan monelle hankalaa. Ymmärrettävästi siihen liittyy pelkoja esimerkiksi siitä, että tulee itse kiusatuksi tai jopa maalitetuksi, mutta puhumalla suoraan vain niille lapsille ja nuorille, jotka ovat joutuneet kiusaamisen kohteeksi voidaan päästä vain tiettyyn pisteeseen. Jos todella halutaan muutosta netin keskustelukulttuuriin, tulee puuttumista epäkohtiin tehdä äänekkäästi, aktiivisesti ja näkyvästi.
Olemme yhdessä Pelastakaa lapset ry:n kanssa järjestäneet syksyllä 2020 ja keväällä 2021 ammattilaisille suunnattuja koulutuksia siitä, kuinka puuttua häirintään somessa. Koulutukseen on sisältynyt myös käytännön harjoituksia siitä, miten vastata lapsen tai nuoren kommenttikentissä esiintyviin asiattomiin kommentteihin. Tämä harjoitus koetaan usein myös piinkovien nuorisotyöntekijöiden keskuudessa vaikeaksi. ”Mistä löytää oikeat sanat?” ”Voiko joku kääntää kommenttini jotenkin minua itseäni tai nuorta vastaan?” ”Saanko omaan kommenttiini kasapäin vihaa?” Älä ruoki trollia -state of mind ja netin toksisen keskustelukulttuurin ”faktuaalisuus” on iskostettu meihin niin syvälle, ettemme uskalla auttaa ja kannustaa nettivihan kohteeksi joutunutta lasta, jonka avuksi nuorisotalolla, koulun käytävillä tai harrastuksessa rientäisimme sekunneissa. Hiljaisella hyväksynnällä osoitamme kiusaamisen kohteelle, että häntä kohtaan saa toimia näin, että hän on vihakommentit ansainnut, että kukaan ei näe ja että hän on yksin.
Näin ei saa olla! Aikuisina meillä on velvollisuus puuttua lasten ja nuorten kokemaan häirintään, vaikka se olisikin vaikeaa. Suurempi moka on olla tekemättä mitään, kuin sanoa jotain vähän hassusti. Kommenttikenttiin jalkautuminen ja siellä häirintään puuttuminen muuttuu myös helpommaksi, mitä enemmän sitä tekee. Tärkeää on lisäksi huomata aikuisen vastuu itse kohdella toisia kunnioittavasti myös digitaalisilla alustoilla ja omalla esimerkillään harjoittaa tasa-arvoisia, ei-tuomitsevia somekohtaamisia. Me uskotaan teihin, aikuiset. Pystytte siihen! Jeesiä saat tästä alta:
Miten olla nettikiusatun nuoren puolella - step-by-step -ohjeet kiusaamisen vastaiseen työhön kommenttikentissä
- Tykkää nuoren sisällöistä
- Kommentoi itse kannustavasti ja tykkäile muiden kannustavista kommenteista
- Ilmoita asiattomat kommentit ja mahdollisesti koko häiriköijän profiili alustan ylläpidolle
+ jos kommentoija puolestaan kääntyy kommentoimaan sinulle ikävästi, voit helposti estää käyttäjän - Vastaa häirintäkommentteihin asiallisesti, mutta tuomitse kiusaaminen (ks. esimerkit alta)
- Anna oikeaa tietoa häirintäkommentin kirjoittajalle (ks. esimerkit alta)
BONUS: jos kommentointi on hyvin asiatonta, ota kuvakaappaus ja lähetä se eteenpäin poliisille. Poliisin sivuilta löytyy myös listaus eri alustoilla toimivista nettipoliiseista, jotka voit usein myös suoraan merkitä asiattomiin kommentteihin tai laittaa kuvakaappauksen mahdollisesti rikoksen tunnusmerkit täyttävästä kommentista poliisille yksityisviestillä.
Kommenttikentissä tapahtuvaan kiusaamiseen ja häirintään voit reagoida esimerkiksi näin:
”Onpa täällä kommenteissa tosi paljon asiatonta ja törkeää settiä. Voisko miettiä ensin, onko oma kommentti tarpeellinen & ok ennen kuin postaa. Jos ei oo mitään hyvää sanottavaa, ei oo pakko sanoa mitään!”
”Hei! Ymmärräthän, että kommentoit tällä tavalla 13-vuotiaalle nuorelle? Sun kommentti ei ole millään tavalla sopiva.”
"Tiesithän, että tämä kommentti on lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa? Tästä kommentista tehdään rikosilmoitus."
”Moi! Ootpa saanut paljon ikäviä kommentteja. Mä ilmoitin niistä aika monta ylläpidolle – tollasta ei tarvii kenenkään kestää! PS. musta sun postaus on upea!”
Lopuksi vielä ajatusharjoitus
Alla vielä kuvana sama harjoitus, jonka olemme teettäneet Kuinka puuttua häirintään -koulutuksissamme. Kuinka sinä reagoisit näihin asiattomiin kommentteihin?
Kommentit ja niiden saamat tykkäykset ovat aitoja, mutta kommentoijien nimimerkki ja profiilikuvat on muutettu. Taustalla olevat "videoiden pysäytyskuvat" ovat kuvapankkikuvia.
Sua varten somessa -toimintaan ja sisältöihin voit tutustua lisää täällä:
suavartensomessa.fi
Instagram ja TikTok: suavarten_official