Samaan kategoriaan kuuluvat



Suomen syksy on yllättävän lyhyt. Juuri kun tuntuu, että kesä on ohi, on jo joulu. Pimeys painaa päälle, lapset repeävät jouluriemusta jo marraskuussa ja moni meistä miettii, miten ihmeessä selvitä tulevasta hässäkästä hengissä. Mitä mahdollisiin joululahjoihin tulee, verkko-ostaminen on yksi keino. Netissä vaihtoehtojen määrä on iso, tuotteet tuodaan kotiovelle, hinnat ovat usein kohtuulliset, ostaminen nopeaa ja mikä parasta, verkko-ostaminen on myös turvallista, jos tietää mitä tekee.
Alla ohjeet turvalliseen verkko-ostamiseen.
Sähköpostihuijaukset lisääntyvät suosittujen ostosesonkien, esimerkiksi Black Fridayn ja joulusesongin, aikana. Yleisimpiä huijauksia on valheelliset ilmoitukset maksun epäonnistumisesta tai paketin lähettämisestä takaisin myyjälle, jos viestiin ei reagoi. Huijauksia on mahdollista tunnistaa ja monesti esimerkiksi kielioppivirheet voivat paljastaa huijauksen. Tekoälyn kehittyessä samat kehitysaskeleet tulevat myös huijareiden käyttöön. Kannattaa siis kyseenalaistaa saamansa viestit ennen, kun klikkaa linkkejä.
Joskus tarjoukset ovat liian hyviä ollakseen totta. Hälytyskellojen pitää soida esimerkiksi silloin, jos kauppa tarjoaa poikkeuksellisen hyviä alennuksia merkkituotteista tai jos tilaus- ja palautusehdot ovat epäselviä tai vastoin yleistä kuluttajansuojaa. Sosiaalisessa mediassa mainoksien kommenttien takana voivat olla samat huijarit luomassa positiivista kuvaa toimijasta. Kannattaa tehdä verkkotutkimusta ja etsiä muiden kokemuksia verkkokaupasta, jos käytät sitä ensimmäisen kerran. Myös yhden nimen käyttäminen joillain sosiaalisen media alustoilla on kiellettyä ja tutustumalla kommentoijien profiileihin.
Maksaminen pitää aina tapahtua suojatun yhteyden kautta. Https:// -osoite on pakollinen, ja hyvää on sekin, että palvelu, johon maksutapahtuma ohjataan tehtäväksi, on yleisesti tunnettu.
Samalla pitää muistaa, että lukkoikoni tai https:// -alku eivät nykyään ole enää tae nettisivun luotettavuudesta, sillä tietoliikenteen salauksellakin voidaan huijata.
Lisäksi suosi luottokortin käyttöä, sillä se on pankkisiirtoihin verrattuna turvallisempi vaihtoehto. Huomioi myös se, että luotolla maksaminen ei välttämättä turvaa sitä, että saat halutessasi ostosta rahasi takaisin. Eri luottoyhtiöillä ja pankeilla on tässä kohdin keskenään erilaisia ehtoja.
Second handin suosio on ihailtavasti noussut viime vuodet. Luonto ja kukkaro kiittävät, ja lisäksi second hand -ostoksilla voi tehdä huippulöytöjä ihan eri mittakaavassa kuin kivijalkakaupoissa.
Koska second hand -kauppapaikoilla, kuten Market place Facebookissa tai Tori.fi, tavara ostetaan sen omistajalta suoraan, ostotapahtumaan tulee lisävaikeutta. Myynnissä saattaa olla esimerkiksi varastettu tavara, jonka alkuperän todentaminen on vaikeaa. Sen vuoksi kalliista tuotteista, kuten polkupyörästä, kannattaa kysyä alkuperäistä kuittia. Myös myyjän poikkeuksellinen kiire saada tuote myytyä voi olla merkki sen laittomasta hankintatavasta.
Maksaminen on hyvä tehdä vasta kun on nähnyt tuotteen. Näin ei osta sikaa säkissä tai jää suorastaan ilman säkkiä, ostamaansa asiaa.
Lisäksi on eduksi, jos tavara vaihtaa omistaa julkisella paikalla. Vieraisiin asuntoihin ison rahakasan kanssa meneminen ei välttämättä ole hyvä idea. Silloin kun se kuitenkin on pakollista, ota kaveri mukaan. Myyjältä taas kannattaa selvittää, onnistuuko maksu esimerkiksi Mobile Pay:llä.
Muista myös, että tavaran toimituksen voi pyytää postiennakollakin. Silloin maksat vasta kun paketti saapuu perille – mutta postiennakkopakettiakaan ei voi avata ennen maksua, joten riskitön vaihtoehto se ei ole.
Niin valitettavaa kuin se onkin, yhä useammin vastuu verkkokauppa huijauksista siirretään kuluttajalle. Menetettyjä rahoja on vaikea saada takaisin, eikä kauppa, poliisi tai pankki aina edes tunnu olevan kiinnostunut huijauksen selvittämisestä.
Mittakaava onkin iso. Pelkästään Tori.fi:ssa kauppoja tehdään 20 000 kappaletta päivittäin, mikä hyvin kertoo kaupan vaikeudesta seurata tarkkaan sivuston liikennettä.
Mysafetylla on muutama tuote, joka voi tuoda turvaa ostoksilla.
Mysafetyn suosittelema vaihtoehto verkko-ostamisen turvaamiseksi on Mysafetyn nettiostosvakuutus.
Se on järkevä vakuutusmuoto erityisesti aktiivisille verkko-ostajille. Vakuutuksen tuoma suoja kattaa verkkokaupat maailman laajuisesti sekä myös esimerkiksi Tori.fi:ssä tehtävät kahden kuluttajan keskeiset kaupat. Siihen sisältyy Mysafetyn arvojen mukaisesti myös henkilökohtainen, asiantunteva palvelu, mitä erityisen hädän hetkellä on kiitelty kovastikin.
Mysafetyn Identiteetti- ja petosvakuutukseen kuuluva monitorointipalvelu turvaa tietojasi, kuten henkilötunnustasi ja sähköpostiosoitteitasi, verkossa. Saat tukea asiantuntijoiltamme virheellisten tietojen oikaisemisessa ja luottotietojen palauttamisessa.
Käy tutustumassa vakuutuksiimme, jos nettiostaminen mielenrauhan kanssa tuntuu sinun vaihtoehdoltasi.