”Maailma digitalisoituu” on kulunut tokaisu. Siksi onkin ihme, ettei julkinen keskustelu ole siirtynyt nykyistä vahvemmin digitalisaation vaikutuksiin ihmisten arkeen ja osallisuuteen.
Oma katseeni on työni puolesta niissä, jotka haluavat edelleen pitää kiinni manuaalisesta maailmasta. Lukea lehtensä paperilta, käydä pankkikonttorissa asioimassa verkkopalvelun sijaan, kuulla laboratoriokokeiden tulokset lääkäriltä omakanta-palveluun kirjautumisen asemasta tai käydä tapahtumissa paikan päällä. Heillä on vaikeaa, sillä olemme kovaa vauhtia luomassa maailmaa, jossa ilman pankkitunnuksia, mikään mainituista asioista ei kärjistetysti onnistu.
Erityisesti ikäihmisten toiminta on hankaloitunut digitalisaation kiihtyessä ja fyysisten palveluiden vähetessä. Sen seurauksena turvattomuuden tunne on lisääntynyt. Osan kohdalla pelko on muuttunut lähtemättömäksi seuralaiseksi. Kun lööpeissä on viikoittain uutisia tietomurroista ja tietomurtojen uhreista, on ymmärrettävää, jos digitalisaatio tuntuu uhkalta mahdollisuuden sijaan. Tilanne on meille tuttu, sillä saamme aihetta koskevia puheluita asiakaspalveluumme säännöllisesti.
Onneksi nettirikollisuuden aiheuttamaan pelkoon on saatavissa apua. Yksin ei tarvitse pärjätä.
MySafety tutki viime keväänä muun muassa sitä, miten paljon aikaa suomalaiset keskimäärin käyttävät auttaen vanhempia sukulaisiaan tietoturvaan ja digitalisaatioon liittyvissä kysymyksissä.
Yli 18-vuotiaista suomalaisista yli 40 prosenttia ilmoitti auttavansa muita it-asioissa. Käytetty aika vaihteli puolesta tunnista yli kahteen tuntiin kuukaudessa. Apua annettiin hyvin perinteisissä asioissa kuten verkkopankin käytössä, laskujen maksamisessa, tiedon etsimisessä, ohjelmien päivittämisessä ja niin edelleen.
Apua nettirikollisuuden aiheuttamaan turvattomuuteen saa myös meidän asiakaspalvelustamme. Lupauksemme on ollut toimintamme alusta saakka tuoda mielenrauhaa asiakkaillemme. Tästä saamme toistuvasti myös hyvää palautetta: kuuntelemme ja opastamme asiakkaitamme kädestä pitäen ongelmien yli. Olen tästä kaikesta palautteesta valtavan kiitollinen, sillä on aitoa vaikutusta myös työn merkityksellisyyden tunteelle. Se lisääntyy kummasti, kun tietää voivansa työllään aidosti auttaa muita.
Yhteisöllistä ja vuorovaikutuksellista syksyä toivottaen,
Johanna Abgottspon,
mySafety, maajohtaja